Liderul macedonean Gjorge Ivanon susţine că UE a dezamăgit statele din Balcani, care au fost transformate în victime ale politicii europene dezastruoase faţă de criza migranţilor, iar dacă s-ar fi bazat pe Bruxelles acum ţara ar fi fost invadată de jihadişti, transmite Deutsche Welle.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ivanov a denunţat vineri, într-un interviu acordat publicaţiei Bild, modul în care au răspuns în faţa valului masiv de migranţi cele 28 de state membre UE. El a susţinut că deşi Berlinul a dat dovadă de umanitate prin adăpostirea celor 1,1 milioane de migranţi sosiţi anul trecut, nu a reuşit totuşi să asigure securitatea ţării şi a continetului.

De asemenea, preşedintele macedonean a susţinut că a propus Bruxelles-ului şi Berlinului să schimbe informaţii cu privire la jihadiştii care traversează Balcanii şi îşi continuă drumul spre statele occidentale, însă a fost ignorat de politicienii europeni.

”Problemele de securitate legate de criza refugiaţilor au fost complet date uitării. Dacă aş fi aşteptat un răspuns de la Bruxelles în loc să asigur securitatea frontierelor, atunci am fi fost de mult luaţi cu asalt de jihadişti. Aşa-numiţii refugiaţi călătoresc prin toată Europa cu identităţi false, iar Grecia nu face decât să le ofere o ştampilă pentru a-şi putea continua drumul”, a explicat preşedintele Macedoniei.

Gjorge Ivanov a susţinut că un număr mare de extremişti au folosit ruta migratorie din Balcani pentru a ajunge în Europa, iar cei mai mulţi aveau la ei paşapoarte false. Potrivit poliţiei de frontieră macedoneană, au fost înregistraţi 9.000 de migranţi cu paşapoarte sau alte documente falsificate.

De asemenea, liderul de la Skopje a precizat că deşi ţara sa nu este membră UE, a apărat blocul comunitar în numele Greciei, care nu a reuşit să controleze fluxul migratoriu. În schimb, Macedonia a fost transformată într-o victimă a birocraţiei europene, iar timp de 25 de ani cetăţenii au fost manipulaţi şi minţiţi, potrivit lui Ivanov.

”Macedonia nu a obţinut nimic din partea Uniunii Europene, nicio aderare la UE, nicio aderare la zona Schengen sau NATO. Nimeni nu ne vrea”, a declarat Gjorge Ivanov.

De altfel, Macedonia încearcă de mai mult de zece ani să adere la UE şi NATO, însă negocierile au fost blocate de Grecia, care şi-a folosit dreptul de veto pentru a opri aderarea vecinului său de la nord.

În ultimele luni, autorităţile macedonene au permis tranzitarea ţării de către sute de mii de migranţi, însă Skopje a decis să închidă graniţa cu Grecia pentru toţi imigranţii ilegali după ce măsuri restrictive de gestionare a crizei migranţilor au fost adoptate de alte ţări din Balcani şi de Austria.

Deciziile unilaterale luate de ţări aflate mai la nord pe ruta migratorie din Balcani au declanşat un efect domino cu consecinţe dezastruoase pentru Grecia. ONU a avertizat miercuri că o criză umanitară pare inevitabilă în Grecia, după ce peste 32.000 de migranţi au rămas blocaţi în ţară, potrivit estimărilor autorităţilor elene.

Numărul migranţilor de pe teritoriul elen creşte constant, cu peste 2.000 de persoane care sosesc zilnic în medie pe mare dinspre Turcia. De altfel, autorităţile greceşti au fost nevoite să ia măsuri pentru redirecţionarea migranţilor spre tabere improvizate pe câmpuri sau stadioane, pentru ca aceştia să nu se adune în localitatea Idomeni, aflată la frontiera cu Macedonia, unde condiţiile au ajuns inumane.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.