Preşedintele iranian Masoud Pezeshkian a promis în prima sa conferinţă de presă de când a fost ales, să împiedice Poliţia Moravurilor să ”deranjeze” femeile, la doi de la moartea lui Mahsa Amnini, la 16 septembrie 2022, arestată din cauza nerespectării codului vestimentar strict impus femeilor în Iran, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Poliţia Moravurilor nu trebuie să înfrunte (femeile). Voi veghea să nu le deanjeze”, a declarat luni, la Teheran, noul preşedinte iranian, în prima sa conferinţă de presă de când a fost ales, în iulie.

Massoud Pezeshkian a făcut aceste declaraţii la exact doi ani de moartea lui Mahsa Amini.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Această iraniancă kurdă, în vârstă de 22 de ani, a fost arestată de către Poliţia Moravurilor din cauza nerespectării codului vestimentar strict impus femeilor în Iran.

În campania sa electorală, Massoud Pezeshkian a promis să retragă de pe străzi Poliţia Moravurilor - o unitate însărcinată să supravegheze purtarea obligatorie a vălului de către femei.

Moartea lui Mhsa Amini a declanşat o vastă contestare în Iran, soldată cu sute de morţi şi arestarea a mii de oameni.

Autorităţile au catalogat manifestaţiile drept ”revolte” orchestrate de ţări din Occident.

Massoud Pezeshkian, la acea vreme deputat în Parlamentul iranian, a criticat dut, în septembrie 2022, poliţia, din cauza morţii lui Mahsa Amini.

În conferinţa de presă de luni, preşedintele iranian a declarat că Guvernul său va depune eforturi să relaxeze restricţiile draconice impuse pe Internet, mai ales pe reţele de socializare.

La manifestaţiile din 2022, Iranul a blocat Instagram şi WhatsApp, cele mai folosite aplicaţii după blocarea platformelor YouTube, Facebook, Telegram, Twitter şi Tiktok în ultimii ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.