Preşedintele Guineei-Bissau, Umaro Sissoco Embalo, a ordonat să se închidă o parte a frontierei cu Senegalul, în urma unor confruntări între două comunităţi musulmane în această ţară vecină, a declarat el AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Oraşul sfânt Médina Gounass, situat în regiunea Kolda, a fost luni, de Eid, teatrul unor confruntări între credincioşi ai califului local Thierno Amadou Tidiane Ba - cunoscuţi sub numele de ”futanke” - şi ai marabului Thierno Mounirou Baldé - ”gabunke”.

Aceste confruntări s-au soldat cu un mort şi aproximativ 20 de răniţi, potrivivt Ministerului de Interne.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Confruntări comunitare de acest fel sunt extrem de rare în Senegal.

Cele două comunităţi se află însă în conflict de mult timp în vederea preluării controlului asupra Marii Moschei din localitate.

Ele se acuză reciproc de faptul că se află la originea unor tensiuni care s-au soldat cu mai mulţi morţi în trecut.

Médina Gounass, în sudul Senegalului, se află la câteva zeci de kilometri de Guineea-Bissau.

Preşedintele Umaro Sissoco Embalo a anunţat miercuri că, în urma confruntărilor de luni, ”una dintre comunităţi a îndemnat la o consolidare a fulani gabunke” care locuiesc în Guineea-Bissau.

”Am luat imediat decizia de a închide această parte a frontierei, pentru a împiedica orice escaladare a violenţei”, a anunţat el.

”Forţe de securitate din ţara mea monitorizează respectarea scrupuloasă a acestei măsuri”, a dat el asigurări.

Senegalul şi Guineea-Bissau au o frontieră comună de aproximativ 300 de kilometri.

Médina Gounass, care se află la peste 500 de kilometri de Dakar, găzduieşte anual, timp de zece zile, un pelerinaj al câtorva mii de membri - numai bărbaţi - ai Confreriei Tijaniyyah (Al-Ṭarīqah), una dintre cele mai importante în Senegal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.