Preşedintele Germaniei, Joachim Gauck, şi-a marcat miercuri după-amiază încheierea mandatului cu un avertisment important legat de ameninţarea la adresa democraţiei reprezentată de terorism şi de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Acum, după aproape cinci ani (n.r. de mandat), sunt mult mai marcat de gândul că există ameninţări la adresa naţiunii stabile şi democratice care este Germania”, a declarat Gauck.

De asemenea, preşedintele german a adăugat că victoria republicanului Donald Trump în alegerile prezidenţiale din Statele Unite riscă să conducă la apariţia unor noi provocări atât pentru ordinea internaţională, cât şi pentru relaţiile transatlantice din cadrul NATO.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Joachim Gauck îşi va încheia în luna martie mandatul de preşedintele al Germaniei. Poziţia sa este una cu caracter mai degrabă simbolic, adevărata putere politică şi de decizie aparţinându-i cancelarului Angela Merkel.

”Vom avea nevoie de eforturi considerabile pentru a ne asigura că naţiunea va fi la fel de puternică în viitor”, a declarat preşedintele german pentru cei 200 de invitaţi de la palatul Bellevue.

Gauck (76 de ani) a decis să nu candideze pentru un al doilea mandat prezidenţial, acesta fiind cunoscut anterior ca pastor şi activist pentru drepturile omului.

De asemenea, preşedintele german a atras atenţia asupra riscurilor reprezentate de războaiele din Orientul Mijlociu şi estul Ucrainei, precum şi de anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Preşedintele a cerut inclusiv o serie de măsuri pentru a întări statul german, susţinând că suplimentarea securităţii nu reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei, ci mai degrabă o necesitate pentru protejarea ei.

Ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, este cotat cu cele mai importante şanse pentru a fi ales la 12 februarie ca succesor al lui Gauck. Alegerea preşedintelui este responsabilitatea unui colegiu electoral special, format din parlamentari, dar şi din persoane desemnate de principalele formaţiuni politice.

Steinmeier ar urma să fie înlocuit ca ministru de Externe de către Martin Schulz, actualul preşedinte al Parlamentului European, care a indicat că se va retrage de la Bruxelles pentru a se implica în politica internă din Germania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.