Preşedintele ecuadorian Daniel Noboa a decretat starea de urgenţă în întreaga ţară - inclusiv în sistemul penitenciar -, în urma evadării inamicului public numărul unu Adolfo Macias, alias Fito, liderul Choneros - cel mai mare gang criminal, şi unor revolte în închisori, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Tocmai am semnat decretul privind instituirea stăeii de urgenţă, pentru ca forţele armate să aibă toată susţinerea politică şi juridică în acţiunile lor”, a anunţat luni pe Instagram Noboa.

Armata este autorizată să opereze în vederea menţonerii ordinii publice pe stradă şi în închisorile din Ecuador, unde s-a intituit o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, între ora locală 23.00 (6.00, ora României) şi ora locală 5.00 (12.00, ora României).

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”INDIVID EXTREM DE PERICULOS”

Liderul principalului gang criminal din Ecuador era de negăsit de 24 de ore în Închisoarea din Guayaquil (sud), unde ispăşea o pedeapsă, iar forţele de securitate se află în căutarea sa, a anunţat preşedinţia ecuadoriană.

Forţele de securitate ”sunt pe cale să acţioneze pentru a-l găsi pe acest individ extrem de periculos”, a anunţat secretarul însărcinat cu comunicarea, Roberto Izurieta, la un post local de televiziune.

Deţinutul Adolfo Macias, alias Fito, probabil că a ”fugit” duminică, ”cu câteva ore” înaintea unei operaţiuni de control în închisoare, a anunţat Roberto Izurieta, care nu a spus însă în mod clar că acesta a evadat din închisoare.

Duminică, şeful poliţiei a recunoscut că în faţa presei că acesta era ”de negăsit în locul în care ar fi trebuit să se afle” - o celulă de înaltă securitate în penitenciarul oraşului portuar Guayaquil.

Procuratura a anunţat că a descis o anchetă cu privire la o ”presupusă evadare” a lui Fito.

Liderul gangului ”Choneros” - un gang care a devenit principalul actor al traficului cu droguri în Ecuador, - ispăşea începând din 2011 o pedeapsă de 34 de ani de închisoare, după ce a fost condamnat cu privire la crimă organizată, trafic de droguri şi crimă.

Reprezentantul preşedinţiei a deplâns faptul că ”nivelul de infiltrare” al grupărilor criminale al statului ”este foarte mare” şi a catalogat sistemul penitenciar ecuadorian drept un ”eşec”.

”Căutarea (lui Fito) continuă (...). El va găsit, trebuie să fie găsit”, a subliniat Roberto Izurieta, care l-a catalogat pe deţinutul lipsă drept un ”criminal cu caracteristici extrem de periculoase, ale cărui activităţi prezintă caracteristici ale terorismului”.

Luni, presa locală a dezvăluit incidente în mai multe închisori din ţară şi a evocat posibile luări de ostatici ale unor gardieni de către deţinuţi.

Într-o mică închisoare cunoscută sub numele de ”El Inca”, în nordul Quito, a intrat un contingent puternic de poliţişti, iar militari păzeau afară, a constatat un jurnalist AFP.

Imagini publicate pe reţele de socializare suprind gardieni reţinuţi sub ameninţarea cuţitului de către bărbaţi care purtau cagule, implorând Guvernul ”să acţioneze cu prudenţă” şi ”să nu trimită trupe în închisori”.

Administraţia Penitenciară (SNA) nu a reacţionat prin vreo declaraţie publică.

AVOCAT ŞI VIDEOCLIP

Numele lui Fito a ţinut prima pagină în ultimele luni, după asasinarea la începutul lui august a unuia dintre principalii candidaţi în alegerile prezidenţiale.

Victima - un fost jurnalist şi parlamentar - a dezvăluit, cu puţin timp înainte să fie executat, că a primit ameninţări cu moartea de la liderul Choneros.

Fito - care poartă o barbă mare şi este reputat ca foarte charismatic - a urmat studii de drept în închisoare, până şi-a obţinut diploma de avocat.

El le insuflă o mare teroare codeţinuţilor săi şi s-a făcut cunoscut prin publicarea în ultimele luni, pe reţele de socializare, a unui cântec care-l glorifică, interpretat de către un grup mexican, într-un clip şi imagini filmate în celulă.

El a fost transferat în mai multe rânduri din închisori, în cadrul unor operaţiuni larg mediatizate, la care au fost mibilizaţi mii de gardieni şi de militari înarmaţi.

Ecuadorul - o ţară care a devenit un centru logistic în expedierea de cocaină către Statele Unite - este devastat de violenţa gangurilor şi traficaţilor de droguri.

Închisorile ecuadoriene sunt teatrul unor masacre recurente între bande rivale.

Începând din 2021, au avut loc cel puţin 12 masacre - soldate cu 460 de morţi - în rândul deţinuţilor.

Autorităţile s-au dovedit până în prezent incapabile să reia în mod ferm controlul.

Noul preşedinte Daniel Noboa, succesorul conservatorului Guillermo Lasso, a fost ales în toamna lui 2023 cu promisiunea de a pune capăt insecurităţii în ţară şi de a prelua controlul închisorilor.

El a propus să se construiască cel puţin şase noi închisori de înaltă securitate şi să se închirieze trei nave care să fie folosite ca închisori pe mare, pentru a-i despărţi pe cei mai periculoşi, în timpul construirii acestor noi penitenciare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.