Preşedintele Donald Trump a catalogat miercuri noaptea drept ”prostesc” programul de primire a refugiaţilor convenit de Washington şi Canberra, după ce presa americană a scris despre discuţia telefonică aprinsă purtată de miliardarul republican cu premierul australian Malcom Turnbull. Acest subiect reprezintă o rară tensiune în relaţiile dintre cei doi aliaţi tradiţionali, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Washington Post a scris anterior că preşedintele american a catalogat programul de primire a refugiaţilor ”drept cel mai prost acord”, deşi acest calificativ revenea până de curând acordului nuclear semnat cu Teheran. De asemenea, miliardarul republican l-a acuzat pe premierul australian că încearcă să exporte următorii ”atacatori din Boston”.

Discuţia telefonică dintre cei doi lideri trebuia să dureze o oră, dar preşedintele american a închis brusc după doar 25 de minute, atunci când premierul Turnbull a încercat să orienteze convorbirea spre alte subiecte, precum situaţia din Siria.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Malcom Turnbull a susţinut că discuţia a fost una directă şi sinceră, dar a evitat să dea mai multe detalii presei australiene.

”Eu reprezint Australia. Funcţia mea constă în apărarea intereselor Australiei”, a declarat Turnbull.

Analiştii politici susţin că o asemenea discuţie caustică este fără precedent între cele două ţări, trecând chiar dincolo de relaţiile dificile dintre preşedintele Richard Nixon şi premierul Gough Whitlam, care a decis să retragă trupele australiene din Vietnam în timpul Războiului Rece.

”Chiar şi acea acţiune a fost dusă la capăt în limbajul politicii externe”, a declarat analistul politic Harry Phillips, care are o experienţă de peste 40 de ani în mediu academic din Perth.

În timp ce întreaga lume vorbea despre discuţia aprinsă dintre cei doi lideri, Donald Trump s-a orientat pentru a-şi exprima frustrarea spre Twitter.

”Puteţi să credeţi? Administraţia Obama a acceptat să primească mii de imigranţi ilegali din Australia. De ce? Voi analiza această idee prostească”, a scris Trump.

Washingtonul a acceptat anul trecut un program de primire a solicitanţilor de azil, care sunt blocaţi în aşa-numitele centre de detenţie din Papua Noua Guinee şi Nauru, cei mai mulţi fiind originari din Afganistan, Iran şi Irak.

Potrivit acestui acord, autorităţile australiene vor accepta în schimb primirea unor refugiaţi din El Salvador, Guatemala şi Honduras.

”Acest acord are legătură cu un număr specific de 1.250 de persoane, dintre care cele mai multe sunt ţinute în Papua Noua Guinee. O parte a acestui acord implică că aceste persoane trebuie să primească autorizaţie în aceeaşi manieră pe care am abordat-o până acum. Toţi vor fi nevoiţi să treacă de un proces extrem de verificare”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Casa Albă, Sean Spicer.

Preşedintele Donald Trump a semnat vineri noaptea un ordin executiv care suspendă temporar, pentru o perioadă minimă de 120 de zile, toate programele de primire a refugiaţilor, interzice pe termen nedeterminat primirea refugiaţilor sirieni şi blochează pentru următoarele 90 de zile intrarea cetăţenilor din şapte ţări predominant musulmane în Statele Unite.

În ciuda acestor restricţii extrem de dure, administraţia prezidenţială a dat asigurări iniţial că va respecta angajamentul luat de Statele Unite în raport cu Australia.

Anterior, Malcom Turnbull a respins speculaţiile media cu privire la faptul că preşedintele republican nu şi-a dat încă acordul pentru implementarea completă a înţelegerii dintre Washington şi Canberra.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.