Preşedintele Donald Trump a semnat luni după-amiază un ordin executiv pentru a retrage Statele Unite din Parteneriatul Trans-Pacific (TPP), semnat împreună cu alte 12 state, inclusiv Japonia, Malaysia, Singapore, Australia, Mexic şi Canada. Miliardarul republican îşi respectă promisiunea din campania electorală, atunci când a susţinut că va retrage naţiunea din acordul comercial catalogat drept un dezastru pentru SUA, relatează Reuters.
De asemenea, preşedintele a semnat inclusiv un ordin executiv prin care a cerut îngheţarea angajărilor din sectorul federal şi o directivă prin care interzice organizaţiilor non-guvernamentale americane să primească finanţare federală dacă furnizează servicii de avort peste graniţele Statelor Unite.
Donald Trump a precizat că semnarea ordinului executiv de retragere din TPP este un ”lucru minunat pentru muncitorul american”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Parteneriatul Trans-Pacific (TPP) este unul dintre cele mai ample acorduri comerciale negociate de preşedintele Barack Obama şi a reprezentant una dintre priorităţile sale economice pentru Statele Unite. Negocierea TPP a durat opt ani, dar acesta trebuie ratificat de cel puţin şase ţări care reprezintă cel puţin 85% din producţia economică a semnatarilor pentru a intra în vigoare.
Un număr de 12 state au semnat acordul comercial, printre care se numără: SUA, Japonia, Malaysia, Vietnam. Singapore, Brunei, Australia, Noua Zeelandă, Canada, Mexic, Chile şi Peru.
TPP-ul este menit că consolideze relaţiile economice dintre aceste ţări, prin reducerea taxelor şi protejarea comerţului, ca metodă de creştere economică.
De asemenea, preşedintele ar urma să lanseze renegocierea NAFTA cu Mexic şi Canada.
”Vom începe negocierile care au legătură cu NAFTA. Vom începe renegocierea NAFTA, privind imigraţia şi securitatea la frontieră”, a declarat Donald Trump în cadrul ceremoniei de învestire de la Capitoliu.
În timpul campaniei electorale, preşedintele republican a susţinut că vrea să obţină termeni mai favorabili cu privire la situaţia de securitate pentru Statele Unite prin intermediul renegocierii NAFTA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.