Preşedintele chinez Xi Jinping a transmis armatei "să-şi concentreze toată priceperea şi energia pentru a se pregăti de război", declaraţie făcută marţi cu ocazia unei vizite la o bază miliară din provincia Guangdong, potrivit agenţiei de stat Xinhua, citată de CNN.
În timpul inspecţiei din oraşul Chaozhou, la Corpul marin al Armatei Populare de Eliberare, preşedintele chinez le-a spus militarilor, potrivit Xinhua, "să rămână în stare de alertă ridicată" şi le-a cerut să fie "absolut loiali, oneşti şi de încredere".
Scopul principal al vizitei sale la acestă bază militară a fost să susţină un discurs pentru marcarea a 40 de ani de la instituirea Zonei speciale economice Shenzhen, în 1980, un proiect care a atras capital străin şi care a jucat un rol important în dezvoltarea Chinei până la a deveni a doua putere economică a lumii.
Dar această vizită, notează CNN, a avut loc în contextul unor tensiuni între China şi SUA, cele mai pronunţate din ultimele decenii, neînţelegerile fiind legate de situaţia din Taiwan şi de pandemia de coronavirus.
Casa Albă a transmis luni Congresului că vrea să continue proiectuld e livrare către Taiwan a trei sisteme avansate de arme, conform unei surse din Congres, printre care şi sistemul de rachete HIMARS - High Mobility Artillery Rocket System.
Răspunsul de la Beijing al purtătorului de cuvânt al ministrului de Externe Zhao Lijian a fost dur, acesta transmiţând Washingtonului "să stopeze imediat orice vânzare de arme către Taiwan" şi să oprească "relaţiile militare cu această ţară".
"Deşi Taiwanul nu a fost niciodată controlat de Partidul Comunist Chinez, autorităţile de la Beijing insistă că această ţară, democratică şi autoguvernată, face parte din China, şi chiar Xi Jinping refuză să excludă un scenariu prin care Taiwanul va fi preluat cu forţa", arată CNN.
În ciuda opoziţiei din partea Chinei, relaţiile dintre Washington şi Taipei s-au dezvoltat în timpul administraţiei Trump. În august, secretarul de stat american pentru sănătate Alex Azar a fost cel mai înalt demnitar de la Washington care a vizitat Taiwanul în ultimele decenii, vizita sa fiind legată de situaţia pandemiei.
În replică, Beijingul a intensificat exerciţiile militare în jurul Taiwanului. Aproximativ 40 de aeronave de război au survolat, la mijlocul lunii septembrie, linia care desparte continentul de Taiwan, mişcări pe care preşedintele Tsai Ing-wen le-a catalogat drept "ameninţare cu forţa".
Un alt înalt oficial american, secretarul de stat pentru Apărare Mark Esper, a declarat că China "nu este la nivelul SUA" în ceea ce priveşte forţa navală, adăugând că Beijingul este "o influenţă rea".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.