În prima sa călătorie în Cuba de la realegerea ca preşedinte al Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva a calificat embargoul impus de Statele Unite asupra insulei ca fiind ”ilegal” şi a denunţat includerea insulei pe lista statelor care sponsorizează terorismul, transmite Reuters.
Fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, a inclus naţiunea insulară pe lista Statelor Unite cu sponsori ai terorismului şi, deşi administraţia Biden a inversat alte măsuri din epoca Trump, până acum nu a scos Cuba de pe listă.
"Cuba a fost un susţinător al unei guvernări globale mai echitabile. Şi până în prezent este victima unui embargo economic ilegal. Brazilia este împotriva oricărei măsuri coercitive unilaterale. Respingem includerea Cubei pe lista statelor care sponsorizează terorismul ", a spus Lula într-un discurs de deschidere a Summit-ului G77 al naţiunilor în curs de dezvoltare, din capitala Havana.
Comentariile au fost făcute cu doar câteva ore înainte ca Lula să plece la New York, unde va participa la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite şi va avea discuţii bilaterale cu Biden.
Anterior, Cuba şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la această desemnare şi la embargoul economic vechi de zeci de ani al Washingtonului, din perioada Războiului Rece, împotriva insulei guvernate de Partidul Comunist din Cuba.
Uniunea Europeană, formată din 27 de membri, principalul partener comercial al ţării, a respins în mod repetat embargoul comercial.
Cuba şi criticii sancţiunilor economice spun că embargoul împiedică accesul la alimente, medicamente şi alte provizii critice pentru dezvoltare.
Departamentul de Stat al SUA nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii cu privire la observaţiile lui Lula.
Administraţia Biden a declarat anterior că legea SUA include scutiri şi autorizaţii pentru exporturile de alimente, medicamente şi alte bunuri umanitare către insulă.
În timpul Adunării, Brazilia este de aşteptat să revină la poziţia sa istorică de condamnare a embargoului asupra Cubei, una dintre moţiunile care se votează de obicei în fiecare an la Naţiunile Unite şi care este adoptată cu o majoritate covârşitoare.
În 2019, în timpul primului an de administrare a lui Jair Bolsonaro, de dreapta, Brazilia a votat împotriva moţiunii, împreună cu Statele Unite şi Israel.
De asemenea, Lula a folosit discursul său pentru a apela încă o dată la investiţia promisă de ţările dezvoltate pentru reducerea impactului schimbărilor climatice, aşa cum este stabilit în Acordul de la Paris, dar care nu a fost îndeplinită.
Preşedintele a spus că ţările în curs de dezvoltare nu au aceeaşi ”datorie istorică” ca şi cele bogate pentru încălzirea globală.
"Principiul responsabilităţilor comune, dar diferenţiate rămâne valabil. De aceea tuturor ţărilor în curs de dezvoltare trebuie să li se garanteze fonduri pentru climă, în funcţie de nevoile şi priorităţile lor", a spus el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.