Kevin McCarthy, cel care ar putea deveni liderul Camerei Reprezentanţilor, în cazul în care Partidul Republican câştigă, marţi, alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţial, a lăsat deschisă posibilitatea ca actualul locatar de la Casa Albă, Joe Biden, să fie vizat de o procedură de punere sub acuzare (impeachment), ceea ce ar putea duce în final la un vot în Senat pentru demiterea sa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Liderul republicanilor din Camera Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, promite să securizeze graniţele SUA, să reducă cheltuielile guvernamentale, dar şi să lanseze investigaţii riguroase asupra deciziilor administraţiei Biden, dacă republicanii vor câştiga marţi alegerile de la mijlocul mandatului prezidenţial, caz în care Kevin McCarthy îi va lua, cel mai probabil, locul lui Nancy Pelosi şi va conduce camera inferioară a Congresului în legislatura care începe la 3 ianuarie 2023.

Într-un interviu pentru CNN acordat cu două zile înainte de alegeri, McCarthy şi-a prezentat priorităţile, dacă republicanii vor prelua controlul Congresului, iar aceste planuri reflectă faptul că va fi nevoit să se confrunte cu o tabără republicană tot mai radicală şi mai pro-Trump, care abia aşteaptă să-l pună sub acuzare pe actualul preşedinte Joe Biden, notează CNN.

Şi Donald Trump s-a confruntat chiar cu două proceduri de impeachment atunci când Camera Reprezentanţilor a trecut sub control democrat. În Senat nu a existat însă majoritatea necesară pentru demiterea lui.

Kevin McCarthy a spus că lansarea unor investigaţii asupra administraţiei Biden reprezintă o prioritate-cheie pentru o Cameră condusă de republicani. El a enumerat potenţiale anchete privind retragerea haotică din Afganistan, originile pandemiei Covid-19 şi a sugerat că ar putea fi lansate eventuale proceduri de punere sub acuzare (impeachment) la adresa unor oficiali, pe care unii dintre republicani au început deja să le ceară.

„Nu vom folosi niciodată punerea sub acuzare în scopuri politice”, a promis McCarthy. „Asta nu înseamnă că, dacă apare ceva care se pretează la o astfel de procedură, nu va fi folosită în orice alt moment”, a declarat el.

În condiţiile în care aripa pro-Trump a conservatorilor cere tăierea finanţării pentru Ucraina, în timp ce alţi republicani jură că nu vor abandona Ucraina în mijlocul războiului cu Rusia, McCarthy a încercat să îşi reafirme sprijinul pentru Ucraina, spunând în acelaşi timp că republicanii nu vor aproba automat orice solicitare suplimentară de ajutor. 

McCarthy a fost nevoit să se retragă din cursa pentru funcţia de preşedinte al Camerei Reperezentanţilor în 2015 din cauza opoziţiei întâmpinate din partea grupului ultraconservator House Freedom Caucus. El crede că va avea de data aceasta sprijinul necesar pentru a obţine preşedinţia Camerei, inclusiv din partea susţinătorilor lui Trump.

Întrebat cum se va ocupa de membrii propriului său partid care răspândesc teorii periculoase ale conspiraţiei, McCarthy a răspuns: „Am urmărit oameni din ambele părţi ale culoarului (politic). Dacă voi fi speaker, voi fi speaker pentru întreaga Cameră. Aşa că nu ne vom uita doar la republicani. Ne vom uita şi la democraţi”.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.