Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a decis marţi să-l graţieze un germanul condamnat la moarte pentru "terorism" şi "mercenariat", a anunţat biroul său, relatează AFP.
"Preşedintele Alexander Lukaşenko a decis să îl graţieze pe cetăţeanul german Rico Krieger (...) având în vedere circumstanţele", a declarat biroul de presă al şefului statului.
La Berlin, un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe a confirmat graţierea, spunând că este "o uşurare".
Săptămâna trecută, televiziunea de stat din Belarus l-a arătat pe Krieger, în vârstă de 30 de ani, spunând: "Sper cu adevărat că preşedintele Lukaşenko mă va ierta şi mă va graţia", potrivit unei declaraţii citate de agenţia de presă rusă TASS.
El a fost condamnat în temeiul a şase articole din Codul penal belarus în cadrul unui proces secret desfăşurat la sfârşitul lunii iunie, a informat Centrul Viasna pentru drepturile omului, o organizaţie pentru drepturile omului din Belarus.
Lukaşenko s-a întâlnit marţi cu anchetatorul însărcinat cu cazul şi cu avocatul lui Krieger pentru a discuta despre posibila aplicare a pedepsei cu moartea, potrivit serviciului său de presă.
Krieger a declarat la televiziunea belarusă că Ucraina i-a cerut să fotografieze situri militare din Belarus în octombrie 2023 şi a mărturisit că a amplasat un dispozitiv exploziv pe o linie de cale ferată de lângă Minsk. "Regret profund ceea ce am făcut şi sunt uşurat că nu au existat victime", a spus el în mărturia prezentată la televiziune în timpul căreia la un moment dat a şi plâns.
Liderul opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, care trăieşte în exil, s-a declarat "uşurată" de graţiere.
"Fiecare viaţă este nepreţuită şi trebuie să folosim toate instrumentele pentru a o apăra. Dar trebuie să luptăm şi pentru toţi ostaticii regimului. Mai mult de 1.300 de prizonieri politici sunt încă deţinuţi în Belarus", a spus ea într-un mesaj publicat pe X.
Potrivit profilului său de pe LinkedIn, Rico Krieger a lucrat ca asistent medical pentru Crucea Roşie germană şi a fost angajat anterior ca ofiţer de securitate înarmat pentru Ambasada SUA din Berlin.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului german de Externe, Kathrin Deschauer, a declarat vineri: "I-am furnizat deţinutului servicii consulare şi suntem foarte îngrijoraţi de cazul său".
Potrivit Amnesty International, Belarus a executat până la 400 de persoane de la independenţa sa faţă de Uniunea Sovietică în 1991, însă execuţiile unor cetăţeni străini sunt rare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...