Preşedintele italian Sergio Mattarella a însărcinat-o pe preşedinta Senatului Elisabetta Alberti Casellati, o apropiată a lui Silvio Berlusconi, să vadă până vineri dacă învingătorii în alegerile legislative de la 4 martie, coaliţia de dreapta/extremă dreapta şi Mişcarea Cinci Stele (M5S, antisistem), pot forma un guvern, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mattarella i-a cerut lui Alberti Casellati ”să verifice existenţa unei majorităţi parlamentare între partidele din coaliţia de dreapta şi M5S” şi să vadă dacă cele două tabere pot să propună un şef de guvern, a declarat miercuri în faţa presei secretarul preşedinţiei.

Sarcina se anunţă complicată, pentru că Luigi Di Maio, în vârstă de 31 de ani, liderul grupului parlamentar al M5S, principalul partid italian, care a obţinut 32% din voturile exprimate în alegeri, şi Matteo Salvini, în vârstă de 45 de ani, liderul Ligii (extrema dreaptă) şi al coaliţiei dreapta/extrema dreaptă care a obţinut victoria în alegeri cu 37% din voturile exprimate, revendică fiecare întâietatea taberei sale.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ei se declară pregătiţi să guverneze, însă Di Maio cere ca Liga să-şi rupă în prealabil alianţa cu dreapta lui Berlusconi, pe care M5S o consideră încarnarea tuturor relelor vechii clase politice, ceea ce Salvini - care a obţinut singur doar 17% din voturile exprimate - refuză.

După ce a discutat o oră cu Alberti Casellati, Di Maio şi-a reiterat vetoul faţă de miliardarul în vârstă de 81 de ani şi a adăugat un ultimatum adresat Ligii.

”Timpul e pe cale să expire. Aştept un răspuns definitiv până la sfârşitul săptămânii”, a declarat liderul M5S. El şi-a reiterat propunerea de ”contract ca în Germania”, dând asigurări că o asemenea alianţă ar putea să permită Ligii să-şi realizeze o parte a programului.

Alberti Casellati urmează să se întâlnească cu delegaţii din partea Ligii, fără Matteo Salvini, aflat în deplasare în Sicilia, iar apoi din partea Forza Italia (dreapta) a lui Silvio Berlusconi şi la final din partea Fratelli d'Italia (FdI), un mic partid de extremă dreapta, membru al coaliţiei.

Salvini şi-a repetat în ultimele zile intenţia de a rămâne în coaliţie, iar Berlusconi nu a cedat teren. Săptămâna trecută, el a făcut un scheci în faţa camerelor de luat imagini, dând asigurări că M5S ”nu cunoaşte nici măcar B-A-ba democraţiei”.

De asemenea, Salvini este legat de alegerile regionale de la 29 aprilie, în Friuli (nord-est), unde Liga poate obţine o victorie cu condiţia să rămână în coaliţie cu dreapta.

Alberti Casellati, în vârstă de 71 de ani, este o activistă încă de la începuturi a Forza Italia, partidul înfiinţat de Berlusconi, căruia i-a fost secretară de stat însărcinată cu Sănătatea, iar apoi cu Justiţia.

Însă această avocată a devenit la sfârşitul lui martie prima femeie preşedintă a Senatului italian, în baza unui acord între M5S şi coaliţia de dreapta/extremă dreapta, care a l-a propulsat pe Roberto Fico, un ortodox din M5S, la preşedinţia Camerei Deputaţilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.