Instituţia de securitate a Israelului ştia de luni de zile că liderul Hamas, Yahya Sinwar, care a fost eliminat miercuri, se ascundea în cartierul Tel Sultan din Rafah, relatează presa israeliană.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Instituţia de securitate credea că acesta se ascunde în subteran şi că, în mare parte din această perioadă, a fost împreună cu cei şase ostatici pe care armata israeliană i-a recuperat la sfârşitul lunii august, după ce aceştia au fost executaţi.

Pe baza tuturor acestor informaţii, armata israeliană (IDF) a anunţat o operaţiune în Tel Sultan despre care a susţinut că avea ca scop eliminarea brigăzii Hamas din cartier, în timp ce scopul real era eliminarea lui Sinwar, potrivit presei.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

În timpul operaţiunii, IDF a vizat o adunare de agenţi Hamas, crezând că Sinwar se afla printre ei. Cu toate acestea, după ce au identificat cadavrele celor 26 de terorişti ucişi în lovitură, şi-au dat seama că liderul Hamas nu era unul dintre ei.

Uciderea lui Sinwar a avut loc în cele din urmă în timpul unei operaţiuni terestre, în timpul căreia trupele israeliene au ucis trei militanţi şi le-au luat cadavrele. Forţele de apărare israeliene nu dispuneau de informaţii precise cu privire la locul în care se afla Sinwar, iar soldaţii care l-au ucis miercuri şi-au dat seama că este vorba despre el abia după aceea. Dovezile vizuale sugerau că este probabil ca unul dintre bărbaţi să fie Sinwar. Cadavrul a fost luat pentru teste ADN şi verificarea fişelor dentare - Israelul avea mostre de ADN ale lui Sinwar din perioada petrecută de acesta într-o închisoare israeliană.

Şeful Statului Major al IDF, Herzi Halevi, a vizitat joi locul unde liderul Hamas Yahya Sinwar a fost ucis la Rafah în operaţiunea de miercuri. El a confirmat că IDF nu a avut informaţii dinainte că liderul Hamas se afla acolo.

„Am avut multe operaţiuni ale forţelor speciale în acest război, în care am avut informaţii excelente, am trimis trupe pregătite, cu instrucţiuni unde să meargă.  Aici, nu am ştiut”, a spus el. Decizia Comandamentului de Sud şi a Diviziei Gaza de a păstra teritoriul din Gaza şi de a opera activ acolo s-a dovedit corectă, a adăugat el.

Uciderea lui Sinwar ridică, de asemenea, noi întrebări cu privire la soarta ostaticilor aflaţi încă în captivitatea Hamas. Sinwar a fost implicat în negocieri care ar fi putut duce la eliberarea lor. Familiile ostaticilor israelieni au declarat că, deşi uciderea lui Sinwar este o realizare semnificativă, aceasta nu va fi completă atât timp cât ostaticii sunt încă în Gaza. „Ne exprimăm profunda îngrijorare pentru soarta celor 101 bărbaţi, femei, bătrâni şi copii încă ţinuţi captivi de Hamas în Gaza. Facem apel la guvernul israelian, la liderii mondiali şi la ţările mediatoare pentru a transforma reuşita militară într-una diplomatică, prin urmărirea unui acord imediat pentru eliberarea tuturor celor 101 ostatici”, a declarat Forumul familiilor ostaticilor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.