Criza politică din România se află în continuare în atenţia presei internaţionale, care leagă decizia PSD de a iniţia o moţiune de cenzură pentru demiterea premierului Sorin Grindeanu, precum şi refuzul acestuia de a se retrage de la conducerea Guvernului, de tentativele de modificare a Codului Penal.
Agenţia internaţională Reuters, preluată de New York Times, scrie că “soarta Guvernului României este pusă în balanţă joi, în condiţiile în care premierul Sorin Grindeanu refuză să demisioneze, într-o criză politică ce ameninţă să submineze o reformă de amploare a taxelor”.
Jurnaliştii de la Reuters notează că PSD şi-a retras susţinerea pentru cabinet, pe care îl acuză că nu a implementat programul coaliţiei de guvernare, şi că va depune o moţiune de cenzură luni.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Observatori independenţi citaţi de agenţie spun că “tentativa coaliţiei de a-l îndepărta pe Grindeanu reflectă furia din rândurile (PSD- n.r.) în legătură cu tentativa eşuată de dezincriminare a corupţiei prin ordonanţă de urgenţă”.
“PSD a intervenit să îi retragă susţinerea lui Grindeau în momentul potrivit. Cu numai două săptămâni înainte de vacanţa parlamentară. Decizia lui Grindeanu de a bloca, efectiv, planurile lor legate de luare de mită, de a încerca să apere oficialii corupţi, i-a influenţat decisiv soarta”, a spus analistul Cristian Pătrăşconiu pentru Reuters.
Bloomberg avertizează că “România se confruntă cu o nouă rundă de turbulenţe politice, după ce o dispută între premierul Sorin Grindeanu şi liderul partidului său de guvernare au aruncat Guvernul într-un blocaj”.
Agenţia de presă notează că Grindeanu a condus “una dintre economiile cu cea mai rapidă creştere din Uniunea Europeană şi a reuşit să depăşească protestele din ianuarie, cele mai mari din istoria României după căderea comunismului”.
“Zilele lui Grindeanu sunt numărate, dar procesul de a pune Guvernul din nou pe şine nu va fi simplu”, afirmă James Sawyer, de la centrul de reflecţie Eurasia Group, din Londra. “Cred că principalul perdant din aceste tulburări este Partidul Social-Democrat şi se pare că pentru conducere, impunerea reformelor judiciare controversate este mai importantă decât orice”, a adăugat analistul.
Şi Associated Press anunţă că PSD a votat joi pentru introducerea unei moţiuni de cenzură împotriva propriului Guvern, după ce i-a retras susţinerea premierului Sorin Grindeanu, care a refuzat să demisioneze. AP, al cărui material a fost preluat, printre alţii, de Fox News, îl citează pe Sorin Grindeanu, potrivit căruia disputa este motivată politic.
Situaţia din România este urmărită şi de presa din Franţa. Agenţia France-Presse citează analişti potrivit cărora Sorin Grindeanu a devenit indezirabil din cauza “disciplinei insuficiente”.
“Revolta” lui Grindeanu, anterior “docil”, “sugerează că motivele acestei dezavuări sunt în altă parte”, scrie AFP. “Există o diferenţă clară între acel Grindeanu numit în decembrie de Liviu Dragnea şi cel care a refuzat miercuri să demisioneze”, a declarat pentru agenţie politologul Ioan Stanomir. “Această schimbare vine, fără îndoială, în urma presiunilor inacceptabile exercitate de Dragnea pentru a obţine modificarea Codului Penal în beneficiul său”, a adăugat el.
Publicaţia Liberation notează că, “în condiţiile în care Executivul social-democrat român este susţinut de opinia publică, în special pentru rezultatele pe plan economic, liderul partidului de la putere vrea să îl elimine pe şeful Guvernului, care ar fi luat prea multă anvergură şi (ar fi obţinut – n.r.) prea multă independenţă de când este în funcţie”.
“În România, la cinci luni după numirea unui nou Guvern, premierul Sorin Grindeanu este împins în prezent către ieşire. Propriul său partid îi cere demisia”, scrie Euronews pe site, precizând că există “riscul unei crize instituţionale”.
Agenţia chineză Xinhua notează că social-democraţii au făcut un pas fără precedent în ţară, aceea ca majoritatea parlamentară să îşi demită propriul Guvern. “Grindeanu are recent o relaţie tensionată cu liderii principalului partid şi a refuzat să aibă iniţiativa de a demisiona”, “chiar şi după măsurile extreme luate de partid împotriva sa”, mai scriu jurnaliştii chinezi.
Business Review precizează că, “în pofida conflictului dintre Guvern şi conducerea PSD, lucrurile au decurs normal (joi – n.r.) la Palatul Victoria, iar premierul s-a întâlnit cu ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon”, dar şi cu “o delegaţie de investitori germani în România”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...