Mass-media de stat chineză au lăudat-o pe Theresa May pentru o atitudine „pragmatică” deoarece prim-ministrul britanic nu a făcut referire la situaţia drepturilor omului în timpul vizitei sale de trei zile la Beijing şi Hong Kong, scrie The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un editorial publicat vineri, în a treia şi ultima zi de vizită a lui May, ziarul Global Times a informat că prim-ministrul a „ignorat” într-un mod înţelept subiectul şi s-a concentrat pe o „colaborare pragmatică” între Marea Britanie şi China, a doua economie a lumii.

„Unele instituţii media din vest pun presiune pe May pentru a critica Beijingul şi să arate că Marea Britanie a rezistat presiunilor Chinei şi că vestul şi-a consolidat poziţia de putere asupra Chinei”, se arată în articolul publicat în ediţia în limba engleză a ziarului comunist.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

„Anumiţi activişti pentru democraţie din Hong Kong au intervenit, de asemenea”, conform ziarului naţionalist, care făcea referire la un articol publicat de The Guardian în care Joshua Wong a făcut apel la May să aducă în discuţie măsurile de represiune ale Chinei la adresa Hong Kong-ului.

Global Times a felicitat-o pe May că a ignorat aceste apeluri, ale „unei opinii publice radicale”.

„May nu va face niciun comentariu care ar putea dăuna ţelurilor vizitei sale în China ... Pentru prim-ministru, pierderile sunt mai mari decât câştigurile dacă va face pe plac presei britanice şi va sacrifica atmosfera prietenoasă a vizitei sale”, se arată în editorial.

Înainte să plece în China, May s-a angajat să discute despre situaţia din Hong Kong şi drepturile omului cu liderii chinezi. Cu toate acestea, la o conferinţă de presă comună cu premierul Li Keqiang, May nu a adus vorba de niciunul dintre cele două subiecte. Singura menţiune a drepturilor omului a fost făcută de Li, care a precizat că s-a discutat şi despre acest aspect, într-o conversaţie mai largă despre drepturile de proprietate intelectuală şi schimburile dintre Marea Britanie şi China.

Oficialii din  Downing Street au precizat că prim-ministrul a discutat despre drepturile omului precum şi despre îngrijorările sale privind situaţia din Hong Kong în întâlnirile cu preşedintele Xi Jinpig şi cu premierul Li.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.