Premierul Matteo Renzi le-a mulţumit luni seară miniştrilor italieni pentru că au dovedit ”spirit de echipă” în timpul unei campanii controversate, care a dus la respingerea clară prin referendum a agendei de reforme constituţionale. Renzi a participat la ultima şedinţă a cabinetului de miniştri, înainte de a se întâlni cu preşedintele italian, care i-a cerut să-şi amâne demisia până după aprobarea bugetului în Parlament, transmite agenţia ANSA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Până în acest moment nu a venit nicio reacţie din partea premierului Matteo Renzi privind posibilitatea de a-şi amâna demisia din fruntea executivului până după ce legislaţia bugetului pentru anul viitor trece de Parlament.

Renzi i-a comunicat preşedintelui italian intenţia de a-şi depune mandatul guvernamental, în urma eşecului masiv înregistrat în referendumul constituţional din Peninsula Italică.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În schimb, preşedintele i-a cerut premierului să-şi păstreze poziţia până la aprobarea bugetului în legislativ, tocmai pentru a preveni implementarea unei legislaţii de finanţare de urgenţă a bugetului după 1 ianuarie.

”Preşedintele Republicii i-a cerut premierului să-şi amâne demisia, având în vedere nevoia încheierii procesului parlamentar de aprobarea a legislaţiei bugetului”, se arată într-un comunicat al administraţiei prezidenţiale din Peninsulă.

Odată ce bugetul este aprobat, premierul Matteo Renzi este liber să demisioneze de la conducerea executivului Italiei.

Presa italiană relatează că premierul ar putea să respecte solicitarea formulată de preşedinte şi să rămână la conducerea executivului până după ce legea bugetului este aprobată de Parlament.

De asemenea, actualul executiv şi-a asumat deja responsabilitatea în faţa legislativului pentru legislaţia bugetului, care conţine tăieri de taxe şi aşa-numite pomeni electorale pentru pensionari.

Aprobarea bugetului ar putea să fie accelerată prin trecerea rapidă a amendamentelor de comisiile senatoriale, o acţiune practicată şi pentru bugetul din urmă cu cinci ani al lui Silvio Berlusconi.

Însă, Forza Italia a respins un asemenea scenariu pentru a accelera aprobarea bugetului.

Referendumul italian a fost văzut drept un adevărat vot de încredere pentru prim-ministrul democrat, care nu a reuşit în ultimii doi ani să genereze creşterea economică rapidă dorită de naţiune, deşi politicile sale economice au scos peninsula din recesiune şi au dus la o creştere lentă a PIB-ului.

Presa îl indică deja pe actualul ministru de Finanţe, Pier Carlo Padoan, drept favorit pentru a-i urma în funcţie lui Matteo Renzi, atât timp cât majoritatea parlamentară este menţinută de coaliţia Partidului Democrat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.