Premierul Marii Britanii, Theresa May, a declarat vineri după-amiază că Christopher Steele, autorul raportului compromiţător despre ”kompromatul” orchestrat de spionii ruşi pentru a-l şantaja pe Donald Trump, nu a mai lucrat de ani buni pentru executivul de la Londra. Steele a avut o carieră de peste două decenii în agenţia MI6, fiind considerat o sursă credibilă şi un specialist în Rusia, transmite Reuters.
”Este absolut clar că persoana care a produs acest dosar nu a mai lucrat de ani buni pentru executivul Marii Britanii”, a precizat May,
Christopher Steele este autorul raportului compromiţător, care dezvăluie modul în care agenţii ruşi ai FSB au adunat date pentru a-l şantaja pe Donald Trump odată ajuns la Casa Albă. De asemenea, raportul arată că preşedintele-ales a fost ”cultivat” timp de cinci ani de către Vladimir Putin.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Foştii colegi din MI6 vorbesc despre ”credibilitatea extremă” a unui profesionist sobru, meticulos şi precaut cum este Christopher Steele. Aceleaşi surse atrag atenţia asupra carierei formidabile a agentului, angajat în timpul campaniei de Jeb Bush pentru a aduna date despre Donald Trump.
”Ideea că munca sa este falsă sau reprezintă o operaţiune de tip cowboy este complet neadevărată. Chris este experimentat şi foarte apreciat din punct de vedere profesional. El nu este persoana care ar răspândi pur şi simplu asemenea bârfe”, a declarat un fost agent al ministerului de Externe, care îl cunoaşte de 25 de ani pe Christopher Steele.
Reprezentanţii CIA şi FBI îl consideră de asemenea extrem de credibil pe Christopher Steele, un absolvent al Universităţii Oxford şi un specialist eminent al MI6 în ceea ce priveşte Rusia.
Se pare că acesta s-a concentrat de la începutul carierei sale pe probleme legate de URSS şi chiar a locuit timp de doi ani la Moscova la începutul aniilor '90, atunci când prăbuşirea regimurilor sovietice reprezenta un punct de interes pentru agenţiile de informaţii din Marea Britanie.
De-a lungul unei cariere de peste două decenii, Steele a jucat numeroase roluri, dar întotdeauna s-a arătat atras de problemele de securitate din Rusia. De asemenea, sursele sale au confirmat faptul că statul rus a ordonat iradierea cu poloniu a lui Aleksandr Litvinienko, care a murit în 2006 într-un spital din Londra.
Christopher Steele a decis să se retragă din spionajul britanic în 2009, pentru că specializarea sa în Rusia nu mai era de interes pentru MI6. Fostul agent a luat în considerare şi sumele mari de bani pe care le putea câştiga dacă activa în sectorul privat.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.