Premierul kosovar Albin Kurti cere Serbiei să-i predea 45 de combatanţi sârbi implicaţi într-un atac în care a fost ucis, anul trecut, un poliţist kosovar, Afrim Bunjaku, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Brutele care vor război în Kosovo, în Balcani, nu au ce căuta în Kosovo. Nu ştiu cum e în Serbia, dar nu se vor putea plimba libere în Kosovo”, a denunţat Albin Kurti la inaugurarea unei plăci în memoria poliţistului ucis în apropierea satului Banjska.

Un grup de bărbaţi sârbi înarmaţi a deschis focul în apropierea acestui sat, situat în nordul Kosovo, în septembrie 2023, l-a ucis pe Afrim Bunjaku şi a rănit alt poliţist.

Evenimente

30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank, Transgaz
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Grupul s-a refugiat după aceea într-o mănăstire sârbă ortodoxă vecină, în care a înfruntat poliţia locală timp de 12 ore.

Procuratura kosovară a acuzat 45 de persoane de încălcarea ordinii constituţionale şi legale, activităţi teroriste, finanţarea terorismului şi spălare de bani.

Până în prezent, doar trei dintre cele 45 de persoane au fost arestate, iar celalte sunt în continuare fugare.

ORCHESTRARE

Albin Kurti acuză Serbia de faptul că este responsabilă de acest atac, al cărui obiectiv era, în opinia sa, anexarea unei părţi a Kosovo.

”A trecut un an de la moartea eroică a ofiţerului de poliţie kosovar Afrim Bunjaku care, împreună cu colegii săi, a căzut într-o ambuscadă preghătită împotrova ofiţerilor noştri de poliţie de către paramilitari şi terorişti orchestraţi, conduşi şi finanţaţi de către Serbia”, acuză premierul kosovar.

Albin Kurti acuză că grupul a încercat să intoducă un număr important de arme în Kosovo, cu scopul de a declanşa ”un conflict mai larg şi mai lung”.

Serbioa neagă aceste acuzaţii şi susţine că atacatorii au acţionat din proprie iniţaitivă.

Atacul de la Banjska a fost condamnat ferm de Uniunea Euroepană (UE) şi Statele Unite, care cer Belgradului să-i predea pe atacatori.

Un purtător de cuvânt al diplomţaiei europene, Peters Stano, subliniază importanţa urmăririi în justiţie a celor responsabili şi că acest atac relevă necesitatea unei normaiizări a relaţiilor între Serbia şi Kosovo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.