Premierul irakian Haider al-Abadi a ajuns duminică la Mosul şi a felicitat forţele armate pentru victoria lor împotriva Statului Islamic, după mai mult de opt luni de lupte în oraş, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Luptele au lăsat părţi importante ale Mosulului în ruine, au ucis mii de civili şi au obligat aproape un milion de oameni să îşi părăsească locuinţele.

“Comandatul suprem al forţelor armate, (premierul – n.r.) Haider al-Abadi, a ajuns în oraşul eliberat Mosul şi i-a felicitat pe combatanţii eroici şi poporul irakian pentru victoria măreaţă”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cadavrele în putrefacţie ale militanţilor se află încă pe străzile înguste ale centrului vechi, unde Statul Islamic a dus o ultimă luptă împotriva forţelor irakiene sprijinite de o coaliţie condusă de SUA.

Islamiştii au promis să „lupte până la moarte” la Mosul, însă purtătorul de cuvânt al armatei irakiene, generalul de brigadă Yahya Rasool, a spus că 30 de militanţi au fost ucişi în timp ce încercau să scape din oraş trecând înot fluviul Tigru.

Încolţiţi într-o zonă tot mai mică, militanţii au recurs la a trimite femei kamikaze în rândul miilor de civili care scăpau din zonele de luptă răniţi, malnutriţi şi speriaţi.

Luptele au provocat numeroase victime şi în rândul forţelor irakiene de securitate. Guvernul nu a făcut public numărul morţilor, dar o cerere de finanţare din partea Departamentului american al Apărării menţiona că Serviciul de Contraterorism, forţa de elită care a condus lupta de la Mosul, a suferit pierderi de 40% din personal.

Fără Mosul – de departe cel mai mare oraş care a căzut sub controlul militanţilor – teritoriile controlate de Statul Islamic în Irak s-au redus la zone rurale sau deşertice de la vest şi sud de oraşul în care trăiesc încă zeci de mii de oameni.

În urmă cu exact trei ani, liderul grupării teroriste Abu Bakr al-Baghdadi a proclamat „califatul” din Siria ;I Irak, în moscheea medievală al-Nuri din Mosul.  

Abadi a declarat sfârşitul „statului falsităţii” în urmă cu o săptămână, după ce forţele de securitate au recucerit moscheea medievală.

ONU estimează că refacerea infrastructurii de bază din Mosul va costa peste un miliard de dolari. În zonele cele mai grav afectate nicio clădire nu pare să fi scăpat neavariată.

Analiştii au avertizat că militanţii ar putea recurge la tactici insurgente pe măsură de pierd teritoriu.

Căderea Mosulului expune şi fracturi interetnice şi interconfesionale între arabi şi kurzi, dar şi între sunniţi şi şiiţi, privind teritoriile disputate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.