Premierul desemnat al Republicii Moldova, Dorin Recean, este aşteptat joi după-amiază în Parlament pentru a-şi prezenta programul şi componenţa noului guvern, urmând ca apoi să aibă loc votul de învestitură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Potrivit legii, guvernul este învestit cu voturile a cel puţin 51 de deputaţi, iar partidul de guvernare, PAS, are 63 de mandate în Parlament, astfel încât învestirea noului guvern n-ar urma să pună probleme.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Fostul premier Natalia Gavriliţa şi-a prezentat demisia, vinerea trecută, subliniind că mandatul ei a fost unul cu precădere economic, iar acum accentul se pune pe securitate. În aceeaşi zi, preşedinta Maia Sandu a semnat decretul privind desemnarea lui Dorin Recean, consilier prezidenţial pe teme de securitate, drept candidat la funcţia de premier.

În primele sale declaraţii după nominalizare, făcute alături de preşedinta Maia Sandu, Dorin Recean a schiţat trei direcţii mari ale programului său de guvernare: măsuri anticorupţie, investiţii şi securitate.

CITEȘTE ȘI POLITICO: Moldova numeşte un nou prim-ministru proeuropean după ce guvernul a căzut pe fondul presiunilor ruseşti

Noul cabinet, care are 15 membri miniştri, păstrează zece dintre foştii membri ai echipei conduse de Natalia Gavriliţa, între care ministrul apărării, Anatolie Nosatîi, şi ministrul de externe, Nicu Popescu. Şase dintre miniştri sunt femei şi patru au şi rang de vicepremieri. În noul guvern nu se regăseşte fostul vicepremier Andrei Spînu, care s-a ocupat cu precădere de domeniul energiei. Ca un element de noutate în cadrul guvernului condus de Dorin Recean, Ministerul Infrastructurii a fost separat şi a fost înfiinţat Ministerul Energiei. Schimbări s-au făcut şi la Ministerul Finanţelor, unde va veni Vrenica Sireţeanu-Vragaleva, iar la Ministerul Justiţiei, conducerea va fi preluată de Veronica Mihailov-Moraru, actual secretar general.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Dorin Recean, fost ministru de Interne, propus de Maia Sandu pentru funcţia de premier / Cine este Dorin Recean / Primele declaraţii

SCHIMBARE DE GUVERN ÎNTR-UN CONTEXT REGIONAL TENSIONAT DE RUSIA

Schimbarea de guvern de la Chişinău, după ce demisia Nataliei Gavriliţa a luat oarecum prin surprindere comunitatea internaţională, vine într-un context regional tensionat din cauza războiului din Ucraina, a unor incidente de securitate şi a unor declaraţii contondente dinspre Moscova, care vede în Republica Moldova noul teren „acaparat” de Occident după modelul Ucrainei.

CITEȘTE ȘI UPDATE: Maia Sandu anunţă că a fost dejucat un plan al Moscovei de a destabiliza Moldova prin acţiuni subversive, inclusiv luări de ostatici şi atacuri asupra unor instituţii / Cetăţeni din Rusia, Belarus, Serbia şi Muntenegru ar fi fost implicaţi - VIDEO
CITEȘTE ȘI Ambasadorul Rusiei la Bucureşti spune că au fost interpretate greşit declaraţiile lui Serghei Lavrov despre interviul acordat de Maia Sandu în POLITICO: „Occidentul vrea ca Moldova să urmeze exemplul Ucrainei. Care este soarta Ucrainei, o puteţi vedea”

Chiar miercuri, într-o intervenţie avută în Duma de Stat a Rusiei, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a arătat deranjat de orientarea proeuropeană şi prooccidentală a Chişinăului, şi a menţionat că „există apeluri” pentru alegeri anticipate.

„Sperăm că politicienii care au preluat puterea la Chişinău şi care şi-au declarat dorinţa de a adera la Uniunea Europeană, aproape de a se reunifica cu România, sau chiar de a cere NATO să le asigure securitatea, nu reflectă interesele poporului lor. Există apeluri pentru alegeri anticipate. Aceasta este o chestiune internă a Republicii Moldova. Dar nu ne face absolut nicio plăcere ca această ţară prietenă să fie folosită în scopuri antiruseşti”, a spus Serghei Lavrov.

În aceeaşi intervenţie avută miercuri în faţa parlamentarilor ruşi, Serghei Lavrov a acuzat Ucraina că se foloseşte de Republica Moldova şi a invocat un complot occidental de a submina poziţiile Rusiei în reglementarea conflictului din Transnistria.

„Există, fără îndoială, dorinţa maniacă a Kievului şi a celor care îl manevrează, după părerea mea, mai ales a Uniunii Europene, de a submina poziţiile ruseşti în mecanismul "5+2" care se ocupă de reglementarea transnistreană, de a slăbi legăturile noastre cu Găgăuzia, de a declara Federaţia Rusă responsabilă pentru toate necazurile Moldovei şi de a cere retragerea pacificatorilor noştri, a grupului de soldaţi care păzesc enormele depozite de muniţii din Cobasna. Prin escaladarea acestei retorici, înfierbântată la maximum de Kiev, care a transmis unele informaţii confidenţiale despre presupuse provocări şi lovituri de stat plănuite de noi, guvernul preşedintei Maia Sandu - în care aproape toţi sunt şi cetăţeni români, alături de ea - vrea să devieze acuzaţiile legate de eşecul politicilor lor socio-economice, provocând tot mai multe resentimente în societate. În timp ce continuă să spună că trebuie să rezolve problemele Transnistriei şi retragerea trupelor ruseşti doar prin mijloace diplomatice, ei sunt împinşi spre o poziţie foarte diferită, până la punctul în care procesele publice legitime, legale, sunt reprimate cât mai dur posibil pentru a provoca intervenţia occidentală şi în această ţară, în forme mult mai vizibile decât până acum. Am făcut o declaraţie la Ministerul de Externe. Am afirmat că nu este în interesul nostru, dorim să avem relaţii bune cu o Moldovă prietenoasă, multietnică. Dar aceasta este o cale cu două sensuri”, a spus Lavrov sugerând că doreşte o orientare prorusă din partea Republicii Moldova.   

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.