Prim-ministrul britanic Keir Starmer se va întâlni vineri cu preşedintele american Joe Biden pentru discuţii privind următorii paşi în sprijinirea Ucrainei, axate pe posibilitatea de a permite ca rachetele occidentale să fie utilizate pentru a lovi ţinte din Rusia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pledează de luni de zile în faţa aliaţilor pentru a permite Ucrainei să folosească rachete occidentale, inclusiv ATACMS americane cu rază lungă de acţiune şi Storm Shadows britanice, care să vizeze obiective din Rusia, pentru a limita capacitatea Moscovei de a lansa atacuri.

The New York Times a relatat, citând oficiali europeni, că Statele Unite par să aprobe utilizarea de către Ucraina a unor rachete cu rază lungă de acţiune împotriva unor ţinte din Rusia, cu condiţia ca armele să nu fie cele furnizate de Statele Unite.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris

Liderul rus Vladimir Putin a declarat joi că Occidentul va intra în conflict direct cu Rusia dacă va permite Ucrainei să lovească teritoriul rus cu rachete cu rază lungă de acţiune fabricate în Vest, o mişcare despre care a spus că ar modifica natura şi amploarea conflictului.

Accentul se îndreaptă acum spre discuţiile de la Washington, după o vizită comună de documentare la Kiev a secretarului de stat american Antony Blinken şi a ministrului britanic de externe David Lammy la începutul acestei săptămâni, în cursul căreia ambii aliaţi au oferit un nou sprijin Ucrainei, dar niciun angajament ferm privind utilizarea rachetelor.

Miercuri, Lammy a sugerat că discuţiile ar putea continua şi după ziua de vineri, temperând aşteptările privind un anunţ ferm după vizita lui Starmer la Washington.

În remarcile făcute în drum spre Washington, relatate de presa britanică care a călătorit cu el, Starmer a spus: „Vom vorbi, desigur, despre multe lucruri pe parcurs, dar nu este vorba despre o serie de decizii individuale la care dorim să ajungem. Este vorba de a ne asigura că toate deciziile pe care le-am luat se încadrează în contextul strategic”.

Între timp, Moscova a anunţat, vineri, expulzarea a şase diplomaţi britanici „ca represalii pentru multiplele acte neprietenoase ale Londrei”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.