Premierul britanic, laburistul Keir Starmer, va discuta miercuri cu oficialii germani despre un acord economic şi de apărare istoric, sperând să se folosească de o vizită de două zile în Germania şi Franţa, principalele puteri ale Uniunii Europene, pentru a reseta relaţiile cu restul blocului european, afectate după Brexitul realizat de precedenta guvernare conservatoare de la Londra, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Starmer a declarat că doreşte ca Marea Britanie să depăşească relaţiile tensionate ale guvernului conservator anterior cu aliaţii europeni şi să pună îmbunătăţirea legăturilor în centrul eforturilor sale de a stimula creşterea economică a Marii Britanii.

Londra începe discuţii pentru un nou tratat de cooperare cu Germania. Downing Street a declarat că acordul va acoperi domenii precum securitatea energetică, tehnologia, apărarea şi migraţia ilegală. Va acoperi, de asemenea, accesul reciproc la pieţe şi comerţul prin Marea Nordului, relatează BBC.

Guvernul britanic speră că noul tratat cu Germania ar putea fi convenit până la începutul anului viitor. Deşi planurile detaliate nu au fost dezvăluite, se aşteaptă ca discuţiile privind îmbunătăţirea accesului pe piaţă să se concentreze pe domenii precum sprijinirea firmelor în certificarea produselor lor şi furnizarea de mai multe informaţii despre licitaţii.

Downing Street a adăugat că se va baza pe un pact de apărare între cele două ţări care este deja în curs de negociere şi care urmează să fie finalizat în toamnă. Acest acord, anunţat luna trecută, prevede angajamentul celor două ţări de a cumpăra împreună mai mult echipament militar şi de a facilita utilizarea acestuia de către armatele lor, precum şi de a spori cooperarea în domenii precum războiul cibernetic.

Ajuns marţi la Berlin, Starmer a vizitat Poarta Brandenburg, punct de reper, înainte de a se întâlni cu preşedintele Frank-Walter Steinmeier, miercuri dimineaţă. Ulterior, el a fost întâmpinat cu onoruri militare de cancelarul german Olaf Scholz în faţa Cancelariei, sub un cer albastru strălucitor. Starmer va discuta cu Scholz, un coleg de stânga, despre un nou pact care, speră ei, va aduce un grad fără precedent de cooperare militară bilaterală şi o mai mare colaborare în domenii precum comerţul şi energia.

Cei doi vor susţine apoi o conferinţă de presă comună.

„Trebuie să facem un viraj de la Brexit şi să reparăm relaţiile rupte lăsate moştenire de guvernul anterior”, a declarat Starmer. „Avem o oportunitate unică într-o generaţie de a reseta relaţia noastră cu Europa”, a subliniat el.

ALEGERILE DIN SUA OBLIGĂ LA O APROPIERE ÎNTRE LONDRA ŞI BERLIN

Marea Britanie şi Germania, aliaţii NATO cu cele mai mari bugete în domeniul apărării din Europa de Vest, caută modalităţi de a spori cooperarea în domeniul apărării în perspectiva unei posibile reduceri a sprijinului militar al SUA pentru Ucraina, dacă fostul preşedinte american Donald Trump revine la Casa Albă la începutul anului viitor.

Candidatul republican la preşedinţie a avertizat că, dacă va fi ales, va regândi în mod fundamental „scopul NATO şi misiunea NATO”. De asemenea, el nu s-a angajat să trimită ajutoare suplimentare Ucrainei şi a declarat că nu va apăra aliaţii care nu îşi măresc bugetele de apărare.

Trump este angrenat în prezent într-o cursă strânsă cu vicepreşedintele SUA Kamala Harris în alegerile din 5 noiembrie.

Îngrijorările că SUA ar putea reduce sprijinul pentru Ucraina au crescut însă de când Trump l-a ales pe JD Vance drept coechipier, candidatul său la vicepreşedinţie. Vance şi-a subliniat opoziţia faţă de emiterea de către SUA a unor „cecuri în alb” pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva invaziei ruse, care durează de doi ani şi jumătate.

Potrivit oficialilor, un parteneriat anglo-german în domeniul apărării ar putea semăna cu pactul de la Lancaster House dintre Marea Britanie şi Franţa, convenit în 2010, cu promisiunea de a crea o forţă comună şi de a împărţi echipamente şi centre de cercetare în domeniul rachetelor nucleare. Potrivit biroului lui Starmer, cele două părţi vor continua negocierile în următoarele şase luni, cu scopul de a finaliza acordul la începutul anului viitor. Aceasta ar urma semnării unei declaraţii comune în domeniul apărării, în iulie.

În timpul vizitei sale în Germania, Starmer va purta discuţii şi cu lideri de afaceri, inclusiv cu Armin Papperger, directorul executiv al producătorului german de armament Rheinmetall, care, potrivit unor relatări media de luna trecută, a fost ţinta unui complot rusesc de asasinare. Kremlinul a declarat că ştirile sunt false şi nu pot fi luate în serios.

De asemenea, Starmer se va întâlni cu Christian Bruch, directorul general al Siemens Energy, care are aproximativ 6.000 de angajaţi în Marea Britanie, pentru a discuta despre continuarea investiţiilor şi crearea mai multor locuri de muncă înalt calificate.

UN VIRAJ DE LA BREXIT

După discuţiile din Germania, Starmer va merge la Paris pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Paralimpice de miercuri seară şi va organiza joi un mic dejun de lucru cu directori din companii precum Thales, Eutelsat, Mistral AI şi Sanofi. Este de aşteptat ca Starmer să se întâlnească cu sportivii paralimpici în timp ce aceştia se pregătesc pentru competiţie, înainte de a discuta cu preşedintele Emmanuel Macron la Palatul Elysée.

Sir Keir Starmer a promis să creeze o relaţie economică mai strânsă cu Europa, inclusiv un acord comercial „mult mai bun” decât cel negociat de Boris Johnson la sfârşitul anului 2020. Guvernul său laburist doreşte să încheie acorduri cu UE pentru a reduce controalele la frontieră pentru produsele alimentare, pentru a reduce birocraţia pentru artiştii aflaţi în turneu şi pentru a stimula recunoaşterea calificărilor profesionale, facilitând munca în străinătate a unor profesionişti. De asemenea, guvernul doreşte să negocieze un pact de securitate cu UE, precum şi un nou acord de returnare pentru solicitanţii de azil respinşi.

Rămâne neclar dacă Bruxelles-ul va accepta modificări majore ale acordului comercial Brexit existent al Regatului Unit, care urmează să fie revizuit în 2026, notează BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.