Premierul belgian în exerciţiu Charles Michel, care urmează să preia la 1 decembrie preşedinţia Consiliului European, a anunţat vineri că doreşte să plece din funcţie ”cel mai târziu la începutul lui noiembrie”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Belgia nu mai are un Guvern cu puteri depline din decembrie 2018, iar negocieri în vederea formării unei noi coaliţii s-au împotmolit după alegerile legislative de la 26 mai.

Decizia lui Charles Michel urmează să conducă la numirea unui premier interimar, la conducerea unei echipe fără majoritate în Parlament.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Acest liberal francofon, aflat la conducerea Guvernului din octombrie 2014, explică într-un comunicat că doreşte ”să fie descărcat de responsabilitatea de premier cel mai târziu la începutul lunii noiembrie”, pentru ”a se consacra exclusiv pregătirii funcţiei sale europene”.

Charles Michel, în vârstă de 43 de ani, a fost ales în iulie de către liderii Uniunii Europene succesor al lui Donald Tusk la conducerea Consiliului European, instanţa care reperezintă statele membre.

Vineri el a dat asigurări că a lansat, de la începutul săptămânii, ”consultări cu privire la modalităţile înlocuirii (sale ca premier) în (expedierea) afacerilor curente” şi a ”constatat că în acest stadiu niciun proces în vederea formării unui Guvern federal nu a început în urma alegerilor din 2019”.

La cinci luni după alegeri, marcate de o ascensiune a ecologiştilor şi extremelor, care oferă un peisaj şi mai fragmentat, negocierile între partide au progresat foarte puţin.

Partidul Socialist (PS, stânga) şi N-VA (naţionalişti flamanzi, dreapta), care s-au clasat primele în sudul şi, respectiv, nordul ţării, este necesar ca mai întâîi să-şi atenueze antagonismele, înainte de a putea elabora un program de guvernare şi a atrage parteneri, aparent liberalii şi formaţiuni de centru.

Un prim raport al acţiuni lor de explorare urmează să fie predat regelui Philippe la 4 noiembrie.

Belgia are reputaţia unei ţări ”inguvernabile”. Ea s-a confruntat în 2010-2011 cu o perioadă de 541 de zile în care nu a avut un Guvern cu puteri depline, un record.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.