Premierul australian Anthony Albanese anunţă miercuri că se va întâlni în curând cu preşedintele american Joe Biden, în Statele Unite, unde urmează să fie dezvăluit un acord masiv privind construirea a opt submarine cu propulsie nucleară, după 18 luni de negocieri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Mă voi întâlni cu preşedintele Biden în Statele Unite. Vom face în curând alte anunţuri cu privire la detalii şi ale dispoziţiilor care vor fi date”, a anunţat, într-o conferinţă de presă la Perth, Anthony Albanese.

După 18 luni de negocieri, Australia urmează să-şi dezvăluie planul de achiziţie a opt submarine cu propulsie nucleară, în cadrul a ceea ce premierul australian a catalogat drept ”cel mai mare salt înainte” în privinţa capacităţii Apărării din istoria Austaliei.

Evenimente

31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

De un an şi jumătate, negocieri aprofundate au loc - în culise - între Washington, Canberra şi Londra pe tema obţinerii de către Australia a unor tehnologii sensibile în domeniul propulsiei nucleare.

”CÂT MAI CURÂND POSIBIL”

Australia a exclus să se doteze cu arma nucleară.

Este pentru prima oară din 1960 când sunt exportate tehnologii americane ale submarinelor nucleare.

Statele Unite au ajutat atunci Marea Britanie să conceapă propriile submarine.

Contractul submarinelor valorează zeci de miliarde de dolari, însă experţii estimează că importanţa acestuia depăşeşte locurile de muncă create şi investiţiile promise.

Submarinele cu propulsie nucleară sunt dificil de detectat, pot parcurge distanţe mari în perioade lungi de timp şi pot îmbarca rachete de croazieră sofisticate.

Potrivit unor experţi, aceste lucruri fac din ele un mijloc de disuasiune de temut pentru orice potenţial inamic şi vor permite Australiei să lanseze atacuri sau contratacuri în interiorul teritoriului inamic cu puţine semne premergătoare.

Beijingul şi-a exprimat opoziţia faţă de acest plan, pe care-l consideră ”periculos” şi menit să încolţească China.

Acordul se desfăşoară sub auspiciile AUKUS - o alianţă militară tripartită formată de Australia, Regatul Unit şi Statele Unite care vizează împărtăşirea unor tehnologii militare şi alte progrese.

Acest proiect ridică o serie de întrebări majore, de exemplu dacă Australia intenţionează să cumpere submarine americane sau britanice, unde vor fi construite şi când vor fi lansate  la apă.

”Parteneriatul AUKUS vizează să doteze Australia cu o capacitate de submarine cu propulsie nucleară şi armament convenţional cât mai rapid posibil”, a declarat AFP un purtător de cuvânt al Pentagonului, înaintea anunţului lui Anthony Albanese.

”Consolidarea disuasiunii noastre înseamnă stimularea tuturor bazelor noastre indistriale, creşterea capacităţilor noastre colective şi împărtăşirea tehnologiei ca niciodată mai înainte”, a subliniat el.

Înfiinţarea alianţei AUKUS şi anularea de către Australia a unui contract de achiziţie a 12 submarine franceze clasice, a dat naştere unei crize diplomatice.

Încrederea între Paris şi Canberra s-a rupt în septembrie 2021, când fostul Guvernul conservator australian a anulat în mod brusc un contract în valoare de 90 de miliarde de dolari australieni (56 de miliarde de euro) cu grupul francez Naval Group, în favoarea unor submarine cu propulsie nucleară britanice şi americane.

Relaţiile australiano-franceze au rămas tensionate până la alegerea, în mai 2022, a lui Anthony Albanese, care a depus eforturi să detensioneze relaţiile cu Parisul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.