Marea Britanie va avea de suferit semnificativ în toate scenariile privind Brexitul peste 15 ani, conform unei analize economice efectuată de mai multe departamente ale guvernului, printre care şi Trezoreria, scrie The Guardian.
Documentul ajunge la concluzia că Produsul Intern Brut (PIB) ar fi cu 0.6% mai mic dacă s-ar respecta planul lui May stabilit iniţial, dar la care s-a renunţat după proteste ale membrilor Partidului Conservator şi cu 7,7% în cazul în care Marea Britanie va ieşi din blocul european fără niciun acord, decât dacă Regatul Unit ar rămâne în UE. În cel mai rău caz, acela al unui Brexit fără niciun acord, PIB-ul ar fi cu 10,7% mai mic decât dacă Marea Britanie ar fi rămas în UE peste 15 ani, luând în considerare că nivelul de migraţie netă dinspre UE în Marea Britanie ar fi zero.
Înaintea publicării analizei, Philip Hammond, ministrul Finanţelor, a declarat: „Dacă ne uităm strict din punct de vedere economic, da, va exista un cost al părăsirii UE pentru că vor exista impedimente în comerţul nostru”.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Niciunul dintre scenarii nu este modelat cu exactitate după acordul actual propus de premierul Theresa May, dar analiştii au produs un scenariu bazat pe acordul iniţial, pe care l-au adaptat pentru a fi apropiat de cel din prezent. În acest caz, PIB-ul ar fi cu 2,1% mai mic în 2035-2036 faţă de situaţia în care Regatul Unit ar rămâne în UE. Acordul negociat de May va fi, probabil, undeva între cel iniţial şi cel ajustat de analişti, astfel că PIB-ul ar putea fi cu 0,6% şi 2,1% mai mic.
John McDonnell, ministrul Finanţelor din umbră, a declarat că este „absurd” faptul că oficialii au publicat o analiză economică bazată pe planul iniţial al lui May, care a fost abandonat. „Ce arată acest document este că acordul din prezent este mai rău decât cel iniţial, abandonat”, a afirmat el.
În analiză este precizat şi că un scenariu similar cu cel al Norvegiei, PIB-ul ar fi cu 1,4% mai mic în 15 ani. De asemenea, în situaţia unui acord similar cu cel al Canadei, susţinut de fostul ministru de Externe, Boris Johnson, PIB-ul ar fi cu 4,9% mai mic faţă de situaţia rămânerii în UE.
David Davis, fostul ministru al Brexitului, a declarat că guvernul a început o propagandă a fricii: „Predicţiile Trezoreriei nu au fost corecte aproape niciodată”. Predicţiile conform cărora economia Marii Britanii va scădea cu 2,1% în cele 18 luni după votarea ieşirii din UE au fost nefondate, a adăugat Davis. De fapt, a existat o creştere economică de 2,8%.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.