Două porturi ucrainene la Marea Azov, Berdiansk şi Mariupol, sunt supuse unei blocade ruse, iar navele nu pot să intre sau să iasă din ele, a declarat joi ministrul ucrainean însărcinat cu Infrastructura Volodimir Omelian, la patru zile după incidentul armat naval de duminică în strâmtoarea Kerci, relatează Reuters.
În total, 35 de nave sunt împiedicate în prezent să opereze aşa cum doresc, iar numai navele care care se duc în porturi ruse la Marea Azov pot să traverseze Strâmtoarea Kerci, afirmă ministrul într-un mesaj postat pe Facebook.
”Obiectivul este simplu - impunând o blocadă porturilor ucrainene la Marea Azov, Rusia speră ca ucrainenii să-şi părăsească propriul teritoriu -, un teritoriu care este al nostru în virtutea dreptului internaţional aferent”, subliniază el.
În total 18 nave aşteaptă în Marea Neagră să intre în Marea Azov, din care patru se îndreaptă către portul Berdiansk, iar celelalte 14 către Mariupol. Alte nouă nave aşteaptă, de asemenea, să părăsească Marea Azov.
Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dezminţit un pic mai târziu aceste acuzaţii ale Guvernului de la Kiev şi a dat asigurări că traficul maritim continua fără oprelişti prin Strâmtoarea Kerci, însă a recunoscut că ar putea să existe întârzieri din cauza unor condiţii meteorologice nefavorabile.
Rusia deţine în fapt controlul asupra Strâmtorii Kerci, care asigură legătura între mările Azov şi Neagră.
Preşedintele rus Vladimir Putin a inaugurat, în mai, un pod cu o lungime de aproximativ 18 kilometri care asigură o legătură între teritoriul rus şi Peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în martie 2014.
Rusia a deschis focul, duminică, a interceptat trei nave ucrainene militare şi i-a luat prizonieri pe membrii echipajelor acestora, în apropiere de Peninsula Crimeea.
Moscova acuză aceste nave de ”provocare” şi de intrare ilegală în apele teritoriale ruse, acuzaţii pe care Kievul le respinge, invocând un tratat ruso-ucrainean din 2003 privind navigaţia în regiune.
Imobilizarea celor trei nave a amplificat şi mai multe tensiunile ruso-ucrainene, deja puternice în urma izbucnirii războiului, după anexarea Crimeei, în regiunea Donbas, în estul Ucrainei, între forţe ucrainene şi separatişti proruşi.
Kievul a instaurat miercuri legea marţială în zece regiuni situate în apropierea liniei frontului, iar preşedintele ucrainean Petro Poroşenko susţine că se teme de o invazie terestră.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...