Donald Trump l-a trimis pe secretarul său de Stat Mike Pompeo la Jeddah, să discute despre răspunsul la atacurile vizând instalaţii petroliere saudite, în contextul în care Statele Unite sunt convinse că acestea au fost lansate din Iran - cu rachete de croazieră, relatează AFP.
Pompeo se întâlneşte miercuri cu prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, în vederea ”coordonării eforturilor de contracarare a agresiunii iraniene în regiune”, a anunţat Departamentul de Stat.
Secretary of State Mike Pompeo departs for Saudi Arabia. pic.twitter.com/BQnbc5VQ1M
— The Hill (@thehill) September 18, 2019
Vicepreşedintele Mike Pence a anunţat, de asemenea, că Mike Pompeo se duce în regat pentru a ”discuta despre răspunsul nostru”.
”Aşa cum a spus preşedintele, noi nu vrem să facem război cu nimeni, dar Statele Unite sunt pregătite de asta”, a lansat Mike Pence într-un discurs la Washington.
”Vă promit că suntem pregătiţi (...). Suntem pregătiţi să ripostăm şi suntem pregătiţi să ne apărărm interesele şi aliaţii în regiune”, a continuat el.
Statele Unite au certitudinea că atacurile vizând două instalaţii petroliere importante în estul Arabiei Saudite au fost comise de pe teritoriul iranian şi că au fost folosite rachete de croazieră, a declarat marţi pentru AFP un oficial american.
În pofida faptului că atacul a fost revendicat de rebelii proiranieni huthi - care trag din Yemen, cu regularitate, rachete balistice contra unor ţinte în sudul Arabiei Saudite, cu o precizie relativă -, serviciile de informaţii americane dispun de elemente care permit localizarea originii tirurilor, a precizat acest oficial sub protecţia anonimatului.
Administraţia americană pregăteşte un dosar, cu scopul de a-şi dovedi spusele şi a convinge comunitatea internaţională, mai ales pe europeni, la Adunarea Generală (AG) a ONU, săptămâna viitoare, a adăugat el.
Până acum, Donald Trump s-a arătat mai puţin categoric, afirmând luni că aşteaptă să aibă certitudinea şi că vrea să se punăde acord cu Riadul asupra oricărei eventuale riposte.
Marţi, Mike Pence a reluat formularea prudentă a preşedintelui american. Iranul ”pare” că se află ”în spatele acestor atacuri”, a declarat el.
”Serviciile noastre de informaţii sunt pe cale să analizeze probele chiar în acest moment”, a explicat vicepreşedintele, precizând că Trump va decide ceea ce se va întâmpla în continuare ”în următoarele zile”.
”NICIO NEGOCIERE”
Arabia Saudită a afirmat luni că armele folosite sunt de fabricaţie iraniană, însă ministrul saudit al Energiei, prinţul Abdel Aziz bin Salman, a declarat marţi că ţara sa ”nu ştie cine se află în spatele” acestor atacuri.
Statele Unite ”sunt în negarea” realităţii atunci când acuză Teheranul că este vinovat de atacuri, a declarat marţi, la rândul său, pe Twitter, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.
După ce Casa Albă a anunţat duminică faptul că Trump nu îndepărtează ipoteza unei întâlniri cu preşedintele iranian Hassan Rohani în cursul AG a ONU la New York, preşedintele american a părut marţi să excludă o asemenea întâlnire.
”Eu nu exclud niciodată nimic, dar prefer să nu-l întâlnesc”, a declarat el.
Teheraul a exclus, mai înainte, orice negocieri cu Statele Unite la ONU.
”Dacă Statele Unite (...) se pocăiesc că s-au retras” în 2018 din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi decid să revină în el, ”atunci ele cor putea să participe la discuţii între Iran şi ceilalţi membri” care sunt parte a acestui acord, a declarat ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian.
”Altfel, nicio negociere nu va avea loc între Republica islamică şi oficiali americani la niciun nivel”, ”la New York” sau altundeva, a adăugat numărul unu iranian.
Atacurile au reaprins temeri cu privire la o confruntare militară cu Iranul, în contextul în care Washingtonu şi Teheranul au fost aproape să se înfrunte militar în mod direct în iunie. Trump a dezvăluit că a anulat, în ultimul moment, atacuri aeriene vizând ţinte iraniene, după ce Republica islamică a doborât o dronă americană de spionaj.
Londra şi Berlinul au îndemnat marţi la un ”răspuns colectiv” al comunităţii internaţionale, în urma atacurilor din weekend.
”RĂSPUNS COLECTIV”
Aflat într-o vizită la Cairo, ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian a îndemnat la o ”dezescaladare”. Un îndemn similar a fost lansat de Beijing.
Aceste atacuri au antrenat o reducere cu jumătate a producţiei saudite, la nivelul de 5,7 milioane de barili pe zi, reprezentând aproximativ 6% din aprovizionarea mondială cu petrol.
După o apreciere-record luni, preţul petrolului a scăzut marţi, după ce Riadul a dat asigurări că producţia urmează să fie restabilită la sfârşitul lui septembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...