Secretarul de Stat american Mike Pompeo, aflat într-o vizită în Arabia Saudită, a catalogat atacurile contra unor infrastructuri petroliere saudite drept un ”act de război”, pe care l-a atribuit din nou Iranului, după prezentarea unei anchete saudite potrivit căreia Teheranul a ”sponsorizat incontestabil” atacul, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Trimis în Arabia saudită în vederea ”coordonării eforturilor de contracarare a agresiunii iraniene în regiune”, Pompeo a acuzat din nou, miercuri, că Iranul că este vinovat de atacurile devastatoare de sâmbătă, revendicate de către rebelii yemeniţi huthi, în timp ce preşedintele american Donald Trump a spus, la Los Angeles, că dispune de ”multe opţiuni” pentru a răspunde Iranului.

La Jeddah (vest), şeful diplomaţiei americane s-a întâlnit cu omul cel mai puternic din ţară, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman.

”Acesta a fost un atac iranian. El nu avenit din Yemen”, a insistat Pompeo la sosire, evocând un ”act de război” şi dând asigurări că ”echipamentele folosite nu sunt cunoscute ca făcând parte din arsenalul huthi”.

Însă rebelii, susţinuţi politic de Teheran, au revendicat din nou atacurile şi au ameninţat inclusiv să lovească ”zeci de ţinte” în Emiratele Arabe Unite (EAU), aliatul Riadului în cadrul coaliţiei care intervine din 2015 în Yemen în susţinerea Guvernului împotriva rebeliunii.

Riadul a acuzat Iranul, la rândul său, că a ”sponzorizat incontestabil” atacurile.

În cadrul prezentării uneianchete oficiale, un purtător de cuvânt al Ministerului saudit al Apărării, Turki al-Maliki,a dezvăluit fragmente de ”drone” şi ”rachete de croazieră”.

Potrivit lui al-Maliki, 18 drone şi şapte rachete de croazieră au lovit sâmbătă două instalaţii aparţinând primului exportator de petrol, după ce au fost trase din ”nord” - or Yemenul se află în sudul regatului.

Oficialul saudit nu a acuzat însă în mod direct Iranul că a lansat atacurle de pe teritoriul iranian. O anchetă urmează să stabilească locul exact din care s-a tras, a spus el.

Hesameddin Ashena, un consilier al preşedintelui iranian, a catalogat pe Twitter această prezentare drept un ”dezastru mediatic” pentru Arabia Saudită, deoarece locul fabricării şi lansării de rachete nu au putut fi stabilite în mod vizibil.

ÎNĂSPRIREA SANCŢIUNILOR AMERICANE

Iranul dezminte că a jucat cel mai mic rol în atacurile împotriva Riadului, rivalul său regional, care au scăzut la jumătate producţia de petrol a regatului şi au crescut temporar preţul petrolului.

Însă postul american de televiziune CBS News a afirmat miercuri că atacul a fost comis de Iran şi aprobat de către ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, citând un oficial american sub protecţia anonimatului.

Potrivit aceleiaşi surse, americanii deţin probe şi mai copleşitoare decât ”dronele” şi de ”rachetele de croazieră” prezentate miercuri de Ministerul saudit a Apărării - şi anume fotografii ale Gardienilor Revoluţiei islamice care se pregătesc în vederea acestui atac într-o bază aeriană din sud-vestul Iranului.

Trump a anunţat miercuri, pe Twitter, că a ordonat o înăsprire ”substanţială a sancţiunilor” impuse Iranului şi a adăugat, mai târziu, că va prezenta detalii ”în 48 de ore”.

Şeful diplomaţieiiraniene Mohammad Javad Zarif a denunţat sancţiuni ”ilegale” şi ”inumane” impuse unor ”cetăţeni obişnuiţi”.

Washingtonul a reimpus deja sancţiuni dure Iranului, după ce Trump a retras ţara, în mai 2018, din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.

”Există multe opţiuni (pentru a răpunde Iranului). Existăo opţiune ultimă şi există opţiuni mai mici ca aceasta”, a scris Trump pe Twitter.

Înaintea întâlnirii sale cu Pompeo, Mohammed bin Salman a discutat la telefon cu preşedintele rus Vladimir Putin - care ”a îndemnat la o anchetă aprofundată şi obiectivă” - şi cu şeful statului francez Emmanuel Macron, care urmează să trimită experţi să participe la ancheta saudită.

ONU urmează să trimită, la rândul său, experţi, potrivit unor surse diplomatice.

Prinţul moştenitor a apreciat că aceste atacuri permit să se testeze ”voinţa internaţională de a lupta împotriva operaţiunilor de sabotaj care ameninţă securitatea şi stabiliatea mondiale”, porivit agenţiei oficiale saudite de presă SPA.

”MAI MULT DECÂT O AMENINŢARE”

Luni, Republica islamică a negat şi condamnat acuzaţiile americane, avertizând că, dacă ”o acţiune ar fi întreprinsă împotriva Iranului”, Teheranul îi va răspunde ”imediat” cu ”o amploare mult mai mare decât o simplă ameninţare”, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

Atacurile contra Arabiei Saudite au trezit temerea unei confruntări militare cu Iranul, în contextul în care Washingtonul şi Teheranul aproape s-au înfruntat în mod direct în iunie. Trump spunea atunci că a anulat în ultimul moment atacuri aeriene contra unor ţinte iraniene, după ce Teheranul a doborât o dronă americană de spionaj.

Armata din Kuwait a ordonat miercuri trupelor sale să-şi consolideze ”pregătirea de luptă” ”în faţa escaladării situaţiei”.

Duminică, preşedinţia americană a anunţat că Trump nu îndepărtează ipoteza unei întâlniri cu preşedintele iranian Hassan Rohani la Adunarea Generală (AG) a ONU, la New York, preşedintele american a declarat, până la urmă, că preferă ”să nu-l întâlnească”.

Călătoria preşedintelui iranian ”ar putea fi anulată” din cauza lipsei vizei emise de Statele Unite, a scris Irna miercuri.

Teheranul a exclus anterior orice negocieri cu Statele Unite, dacă acestea nu reintră în Acordul de la Viena.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.