Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a îndemnat miercuri la ”progrese” în aplicarea planului lui Donald Trump de pace în Orientul Mijlociu, care prevede anexarea de către Israel a unor părţi ale Cisiordaniei ocupate, în cadrul unei vizite-fulger la Ierusalim, relatează AFP.
În prima sa vizită în străinătate din ultimele aproape două luni, secretarul de Stat american purta, la sosire, o mască în culorile steagului american, la care a renunţat în timpul întâlnirilor, inclusiv cu premierul în exerciţiu Benjamin Netanyahu.
Pompeo a plecat înapoi în Statele Unite miercuri după-amiaza.
Vizita sa are loc la aproape doi ani de la recunoaşterea de către administraţia americană a lui Donald Trump a Ierusalimului, un oraş care face obiectul unor revendicări teritoriale, drept capitală a Israelului şi cu o zi înaintea învestirii Guvermului de uniune al lui Netanyahu şi al fostului său rival în alegeri Benny Gantz, care urmează să pună capăt celei mai grave crize politice din istoria Israelului.
Acordul lor de împărţire a puterii prevede anunţarea, de la 1 iulie, a unei strategii în vederea punerii în aplicare a planului lui Trump în vederea soluţionării conflictului israeliano-palestinian.
Respins de către palestinieni, acest plan prevede anexarea de către Israel a Văii Iordanului şi coloniilor israeliene din Cisiordania ocupată şi înfiinţarea unui stat palestinian pe un teritoriu redus.
SĂ SE FACĂ ”PROGRESE”
În ultimul deceniu, populaţia coloniilor israeliene a crescut cu 50% şi a depăşit 450.000 de oameni, care trăiesc adesea în mod conflictual cu cei peste 2,7 milioane de palestinieni.
Un adolescent palestinian a fost ucis miercuri într-un tir israelian, în cursul unor confruntări în sudul Cisiordaniei. Cu o zi înainte, un militar israelian a fost ucis într-un tir palestinian cu o piatră, în nordul acestui teritoriu ocupat din 1967 de către Israel.
Pompeo, care a apărat dreptul Israelului de ”a se apăra”, a apreciat că ”trebuie să se facă progrese” în punerea în aplicare a planului Trump şi a declarat că ”abia aşteaptă” acest lucru.
El a discutat, de asemenea, cu viitorii miniştrii israelieni ai Apărării Benny Gantz şi Afacerilor Externe Gabi Ashkenazi.
Marţi, el a declarat pentru cotidianul Israel Hayom că ”hotărârea (anexării) va fi luată de către Israel”.
”Statele Unite sunt parte a acestui plan”, i-a replicat, la AFP, negociatorul-şef palestinian Saeb Erakat.
”Lideri internaţionali ne-au semnalat clar că anexarea va reprezenta o ameninţare nu doar la adresa păcii în Orientul Mijlociu, ci la adresa întregului sistem internaţional”, a declarat el.
”Orice decizie israeliană de anexare a coloniilor, Văii Iordanului şi nordului Mării Moarte din Palestina ocupată va fi o etapă catastrofală care va ucide şansele realizării unei păci drepte, va împinge regiunea către şi mai multe conflicte”, a reacţionat ministrul iordanian de externe Aymen al-Safadi.
Coloniile sunt considerate o problemă de politică internă de către Statele Unite, unde mişcări evangheliste, susţinute de Paritdul Republican şi Donald Trump, apără proiectul unui ”Israel Mare” care să includă teritorii din Cisiordania.
Înaintea alegerilor prezidenţiale americane din noiembrie, ”administraţia Trump vrea cu adevărat ca anexarea să se concretizeze”, declară pentru AFP Daniel Shapiro, ambasadorul în Israel din timpul fostei administraţii democrate a lui Barack Obama.
Administraţia Trump ”încearcă să obţină o realizare (...) pe care s-o prezinte bazei evangheliste a lui Trump şi alegătorilor evrei de dreapta”, denunţă el.
”URZIREA TERORII”
În Israel, sondajele sugerează o susţinere a anexării de către dreapta, însă slabă la centru şi pe stânga eşicherului politic - tendinţe reprezentate în Guvernul de uniune, de către Benny Gantz - care şi-a exprimat deja îndoiala cu privire la o anexare rapidă.
Analişti israelieni se aşteaptă, astfel, la măsuri limitate din partea viitorului Guvern - precum alipirea la Israel a unor colonii din apropiere de Ierusalim.
Pompeo a evocat proiectul anexării, însă şi-a concentrat atacurile, miercuri, asupra Iranului, oaia neagră a Statelor Unite şi cea mai afectată ţară de pandemia covid-19 din Orientul Mijlociu, cu peste 110.000 de bolnavi.
”Chiar în timpul acestei pandemii, iranienii folosesc resursele regimului ayatollahilor pentru a urzi teroarea în lume, iar asta chiar dacă poporul iranian suferă enormă”, a declarat oficialul american.
În ultimele trei săptămâni, cel puţin şase atacuri aeriene au fost atribuite Istraelului vizând ţinte proiraniene în Siria vecină, devastată de război.
Teheranul ”nu şi-a oprit nici măcar un minut planurile şi acţiunile violente împotriva americanilor, israelienilor şi tuturor celorlalţi din regiune”, a spus Pompeo.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...