Peste 1.800 de ruşi au intrat în Polonia, în decurs de aproape doi ani, cu vize eliberate „fără niciun temei legal”, a anunţat şeful Biroului Suprem de Audit (NIK) din Polonia, relatează POLITICO.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Oficiul şi-a publicat joi concluziile privind activităţile Ministerului de Externe al Poloniei din 2018 până în 2024, în timpul guvernului precedent al partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS), semnalând mai multe nereguli. „Cel puţin din noiembrie 2022 până în mai 2023, a existat un mecanism netransparent şi corupt la Ministerul Afacerilor Externe pentru a influenţa anumiţi consuli polonezi în vederea accelerării procesării cererilor de viză”, a declarat şeful NIK, Marian Banaś. „Aceasta include eliberarea de vize fără ca solicitanţii să se prezinte personal”, a precizat el.

Banaś a pus, de asemenea, sub semnul întrebării programul guvernului anterior de la Varşovia „Polonia. Business Harbour”, care a încurajat specialiştii şi companiile să se relocalizeze în Polonia, dar care a fost anulat de noul guvern pro-occidental al premierului Donald Tusk la începutul acestui an. Banaś susţine că vizele eliberate în cadrul programului nu aveau „niciun temei juridic”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

„Aceasta a fost cea mai uşoară, rapidă şi ieftină modalitate de a intra pe teritoriul Poloniei şi al UE, care a fost utilizată de peste 1.800 de cetăţeni ai Federaţiei Ruse între 1 martie 2022 şi 31 decembrie 2023”, se arată în raportul NIK. Rusia şi-a lansat invazia la scară largă a Ucrainei la 24 februarie 2022.

Liderul polonez Donald Tusk a calificat concluziile raportului drept „devastatoare”.

„După atacul asupra Ucrainei, aproape 2.000 de ruşi au primit vize poloneze, adesea prin încălcarea legii şi sfidând sancţiunile”, a declarat premierul.

Ministrul de externe Radosław Sikorski a deplâns, de asemenea, rezultatele: „Confirmăm că au fost exercitate presiuni scandaloase, nejustificate asupra consulilor polonezi”, a spus el. „Acest lucru nu este nimic nou pentru actuala conducere a Ministerului Afacerilor Externe şi coincide cu rezultatele auditurilor noastre interne. Confirmăm că, din păcate, în special între 2018 şi 2023, a existat o pierdere de control asupra sistemului de vize”, a declarat ministrul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.