Serviciile de securitate poloneze au arestat un bărbat suspectat că a încercat să obţină fotografii ale unor vehicule militare care trec frontiera în Ucraina, precum şi trei bărbaţi acuzaţi că au comis incendii la ordinul serviciilor secrete ruseşti, au anunţat miercuri autorităţile, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Polonia spune că rolul său de centru de aprovizionare militară şi de altă natură pentru Ucraina a făcut-o o ţintă pentru spionii ruşi, care încearcă să adune informaţii privind sprijinul pentru Kiev şi să se implice în acte de sabotaj.

Un ucrainean în vârstă de 26 de ani este suspectat că a încurajat un cetăţean polonez să împărtăşească fotografii şi "să ia parte la activităţi ale serviciilor de informaţii străine", a declarat un purtător de cuvânt al ministrului care coordonează serviciile de securitate. Bărbatul ucrainean, numit Oleksandr D., a trimis mesaje unui cetăţean polonez, încurajându-l să ajute serviciile secrete străine, a declarat purtătorul de cuvânt Jacek Dobrzynski. "Această activitate urma să constea în partajarea unor fotografii ale unor vehicule militare care erau destinate să ajute Ucraina şi care au trecut graniţa polono-ucraineană", a preciat Dobrzynski. "În schimbul informaţiilor furnizate, cetăţeanul polonez urma să primească o remuneraţie de 15.000 de euro", a adăugat oficialul.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Tribunalul a încuviinţat cererea de menţinere a suspectului în arest preventiv timp de trei luni. Dacă va fi găsit vinovat, acesta ar putea fi condamnat până la opt ani de închisoare.

Separat, Agenţia de Securitate Internă (ABW) a declarat că a reţinut un polonez şi doi cetăţeni belaruşi suspectaţi că au dat foc unor instalaţii în diferite părţi ale Poloniei.

"Acestea sunt arestări ulterioare în cadrul anchetei privind activităţile unui grup infracţional organizat a cărui sarcină era de a comite acte de sabotaj, în special incendii provocate, la cererea serviciilor secrete ruseşti", a precizat agenţia. Bărbaţii au fost acuzaţi de participare la un grup criminal organizat şi de comiterea de acte de sabotaj sau terorism în numele serviciilor secrete străine. Aceştia riscă închisoarea pe viaţă.

Ambasada Rusiei la Varşovia nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, dar Moscova a respins anterior acuzaţiile de implicare în astfel de sabotaje, precizează Reuters.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.