Polonia s-a pregătit în vederea posibilităţii ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării şi ”se va descurca”, declară viceministrul polonez de Externe, Marcin Przydacz, după anunţul Gazprom privind întreruperea furnizării de gaze. De asemenea, rezervele de energie ale ţării sunt ”în siguranţă”, iar alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă, afirmă ministrul polonez al luptei împotriva modificărilor climatice, Anna Moskva, relatează BBC.
Gigantul energetic rus Gazprom a transmis Poloniei şi Bulgariei, marţi, că va opri furnizarea de gaze către ţările ”neprietenoase” care refuză să plătească în ruble.
Datele provenite din reţeaua Uniunii Europene a operatorilor de transport de gaze arată că aprovizionarea Poloniei a fost întreruptă miercuri, însă, între timp a fost reluată.
Bulgaria a precizat, miercuri dimineaţa, că gazele continuă să fie furnizate pentru moment.
În urma anunţului făcut de Gazprom, ministerul polonez al luptei împotriva modificărilor climatice, Anna Moskva, a declarat că rezervele de energie ale ţării sunt în siguranţă.
De asemenea, Moskva a spus că Polonia nu este nevoită să extragă gaze din rezerve şi că alimentarea pentru clienţi nu va fi întreruptă.
Viceministrul polonez de Externe, Marcin Przydacz, a afirmat că Varşovia s-a pregătit în vederea posibilităţii ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării.
”Sunt destul de sigur că vom reuşi să ne descurcăm”, a spus el pentru BBC.
Przydacz a adăugat că suspendarea livrărilor de gaze a dovedit că Moscova ”nu este un partener de încredere în niciun fel de afaceri” şi a îndemnat alte state europene, precum Germania, să susţină interzicerea importurilor de energie din Rusia.
Polonia plănuia deja să renunţe la importul de gaze din Rusia până la sfârşitul anului, când expiră contractul de furnizare pe termen lung cu Gazprom.
PGNiG a menţionat că depozitul său subteran de gaze este plin în proporţie 80% şi, odată cu apropierea sezonului estival, cererea a fost mai mică.
Polonia are, de asemenea, surse alternative de aprovizionare, inclusiv un terminal de gaze naturale lichefiate (GNL) în Swinoujscie.
Pe 1 mai urmează să se deschidă un nou gazoduct în colaborare cu Lituania, care va oferi Poloniei acces la gaze din terminalul GNL al Lituaniei.
Totodată, o nouă conductă care livrează gaze din Norvegia, cunoscută sub numele de ”Conducta baltică”, va deveni funcţională în octombrie, urmând să atingă capacitatea maximă până la sfârşitul anului şi să poată înlocui toate livrările de gaze provenite din Rusia.
Atât Polonia, cât şi Bulgaria au refuzat să plătească în ruble livrările de gaze naturale.
Compania poloneză de gaze PGNiG a anunţat că a fost informată că toate livrările de gaze vor fi oprite de la ora locală 8.00 (9.00 ora României). Ministerul Energiei din Bulgaria a comunicat că a fost informat că livrările vor fi suspendate de miercuri.
53% din importurile de gaze ale PGNiG din primul trimestru al anului 2022 provin de la Gazprom.
Varşovia a descris suspendarea drept o încălcare a contractului, adăugând că PGNiG va lua măsuri pentru a restabili furnizarea de gaze.
Bulgaria, care se bazează pe Gazprom pentru mai mult de 90% din gazele primite, a specificat că a luat măsuri să găsească surse alternative, dar nu sunt necesare restricţii privind consumul de gaze în prezent.
Ministerul bulgar al Energiei a informat că Bulgaria şi-a îndeplinit obligaţiile din contractul cu Gazprom şi a făcut toate plăţile necesare, adăugând că noul sistem de plată propus de Rusia a încălcat contractul existent.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.