Secretarul de Stat american Mike Pompeo a afirmat că politica Beijingului privind minoritatea uigurilor reprezintă „o pată pe istoria acestui secol”, informează The Guardian.
Vorbind la o conferinţă internaţională privind libertăţile religioase pe care o găzduieşte la Washington, Pompeo a denunţat China pentru reţinerile în masă din regiunea Xinjiang. Există suspiciuni că în jur de un milion de uiguri musulmani, kazahi şi alte minorităţi sunt reţinuţi în centre de detenţie.
Aceste centre au fost descrise de oficialii chinezi drept „centre de reeducare”, Beijingul susţinând că sunt necesare pentru a preveni extremismul religios.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
În China are loc „una dintre cele mai grave crize al drepturilor omului din zilele noastre” a afirmat Pompeo, el acuzând China că a intimidat alte ţări pentru a nu participa la conferinţa sa.
Uigurii reprezintă o minoritate musulmană turcă din nord-vestul regiunii chineze Xingjiang. Limba vorbită de ei este apropiată limbii turce şi, în ultimii ani, o mare parte dintre ei au plecat din China în Turcia.
Diverse organizaţii susţin că membri ai minorităţilor etnice din China, precum uigurii şi kazahii, sunt reţinuţi pe termen nedeterminat, fără a fi condamnaţi, acuzaţi fie că au refuzat să dea o probă de ADN, pentru că au vorbit în limba minorităţii ori pentru că s-au certat cu oficiali.
Uigurii reprezintă 45% din populaţia regiunii Xinjiang. Ei se consideră cultural şi etnic apropiaţi de naţiunile din Asia Centrală. În ultimele decenii, un mare număr de chinezi Han, majoritatea etnică, au migrat în Xinjiang, iar uigurii au simţit că stilul lor de viaţă şi cultura sunt ameninţate.
Xinjiang este, oficial, regiune autonomă din China, precum Tibetul, în sud.
Conferinţa a avut loc la câteva zile după ce Comitetul Internaţional de Salvare (IRC) şi agenţia de refugiaţi a ONU au avertizat că politicile administraţiei Trump de a reduce semnificativ numărul refugiaţilor acceptaţi pune în pericol multe persoane, printre care şi minorităţi religioase.
Într-un raport publicat înainte de conferinţă, IRC a informat că până acum în 2019, administraţia a scăzut numărul creştinilor iranieni acceptaţi cu 97%, al creştinilor din Irak cu 96% şi al musulmanilor Rohingya din Myanmar cu 77% faţă de ultimul an din mandatul lui Barack Obama.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.