Poliţia turcă a reţinut cel puţin 18 persoane şi a arestat cinci pentru ceea ce a descris ca fiind "postări provocatoare" pe reţelele sociale despre cutremurul din Turcia, relatează The Guardian, care citează un tweet al forţelor de ordine.
Sosyal medya platformlarında depreme ilişkin provokatif paylaşımlarda bulunan 202 hesap yöneticisi tespit edildi. 18 şahıs gözaltına alındı, 5'i tutuklandı.
— Türk Polis Teşkilatı (@EmniyetGM) February 8, 2023
Yardımsever vatandaşlarımızı suistimal etmek isteyen internet sitelerinin kapatılması sağlandı. pic.twitter.com/JgGewrOAMt
Comunicatul serviciului de securitate mai menţionează că au fost închise 24 de site-uri făcute pentru activitate de phishing şi s-au luat măsurile necesare împotriva a patru conturi de pe platforme social media care solicitau bani de la cetăţeni pretinzând că reprezintă instituţii oficiale. De asemenea, au fost blocate trei adrese de portofele de criptomonede pe care se solicita depunerea de bani cu menţiunea “ajutor pentru cutremur”.
RESTRICŢII LA TWITTER
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Anterior, serviciul de monitorizare a internetului NetBlocks a declarat că serviciul Twitter a fost restricţionat "la mai mulţi furnizori de internet din Turcia", reamintind însă că Turcia are "un istoric extins de restricţii în domeniul social media în timpul situaţiilor de urgenţă naţională şi al incidentelor de siguranţă".
NetBlocks a constatat miercuri că la nivelul furnizorilor de servicii de internet a fost aplicată o filtrare a traficului ce împiedica utilizatorii Twitter să ajungă la site-ul de social media.
Raportul a coincis cu afirmaţiile utilizatorilor potrivit cărora Twitter era inaccesibil în ţară în momentul în care preşedintele Recep Tayyip Erdogan a început o vizită în regiunea afectată de cutremur, notează CNN.
"Sunt relatări pe scară largă despre faptul că Twitter este blocat în Turcia", a scris pe Twitter Zeynep Tufekci, profesor la Universitatea Columbia, născut în Istanbul şi cercetător cu experienţă al utilizării la scară largă a reţelelor sociale. Tufekci a adăugat că unii utilizatori Twitter şi-au exprimat "nemulţumirea tot mai mare" faţă de efortul de răspuns al autorităţilor turce la situaţia de criză.
Unii utilizatori de Twitter au făcut apel la ajutorul directorului general al Twitter, Elon Musk, etichetându-i contul de Twitter, într-un efort aparent de a-i atrage atenţia asupra problemei, scrie CNN, care precizează că a contactat Twitter pentru comentarii.
IMAGINI VECHI, DISTRIBUITE MASIV PE INTERNET CA FIIND DE LA CUTREMURUL DE LUNI
Pe de altă parte, BBC notează că imagini şi clipuri video de la dezastrele anterioare din alte ţări au fost distribuite de oameni pe reţelele sociale, susţinând că acestea arată distrugerile actuale provocate de cutremurul din Turcia şi Siria. Astfel, un tweet - de la un utilizator verificat de Twitter - susţinea că arată o centrală nucleară care explodează în Turcia. Această postare are peste 1,2 milioane de vizualizări.
Serviciul Reality Check a trecut imaginile printr-un motor de căutare pentru a vedea dacă au mai apărut online şi s-a dovedit că erau de fapt imagini după explozia din Beirut din august 2020, notează BBC. Ca urmare, Reality Check a etichetat afirmaţia din tweet drept "falsă".
De asemenea, o imagine cu un câine aşezat deasupra ruinelor unui bloc, cu laba lui lângă o mână care iese dintre dărâmături, a fost distribuită în urma cutremurului, fiind însoţită de legenda "fotografia sfâşietoare a zilei" şi de un hashtag Turcia. Imaginea a fost vizualizată de peste 1,4 milioane de ori. Dar o căutare în timp a imaginii folosind tehnologia Google Lens, disponibilă gratuit, duce la exact aceeaşi fotografie pe un site pentru imagini de arhivă, cu titlul "Câine care caută persoane rănite în ruine după cutremur". Site-ul spune că fotografia a fost făcută pe 18 octombrie 2018, dovedindu-se astfel că nu are nicio legătură cu cutremurul din această săptămână.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.