Poliţia din Albania a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, sâmbătă, pentru a dispersa protestatarii care încercau să pătrundă în Parlament după ce au mărşăluit de două ori în jurul unei clădiri a guvernului din apropiere în cadrul unei campanii în care se cere organizarea de alegeri anticipate, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
Protestele, care au fost paşnice iniţial, au devenit violente când un număr mic dintre cele câteva mii de persoane prezente a început să împingă şi să arunce cu pietre în poliţia care proteja Parlamentul. Unii protestatari şi poliţişti au fost răniţi uşor.
 
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Acesta este al cincilea protest de la mijlocul lui februarie, opoziţia albaneză cerând alegeri anticipate în urma unor acuzaţii de corupţie şi fraudă electorală. Parlamentarii principalei grupări de opoziţie, Partidul Democrat, au renunţat la locurile din Parlament în februarie, însă acestea au fost ocupate de alţi parlamentari.
 
Liderul Partidului Democrat, Lulzim Basha, a declarat că Albania nu va avea pace până când premierul Edi Rama nu îşi va da demisia pentru a permite organizarea unor alegeri libere şi corecte. El a atacat şi diplomaţii străini care au făcut apel la calm şi dialog. 
 
„Albania nu este destabilizată de proteste pentru valori europene. A fost destabilizată de infracţiuni şi faptul că guvernul îmbrăţişează aceste infracţiuni. Acest lucru trebuie să se încheie”, a afirmat Basha.
 
Mai devreme, atât UE la care Albania speră să adere cât şi Statele Unite au făcut apel la ambele părţi să se abţină de la violenţe.
 
UE a anunţat că susţine toţi parlamentarii care lucrează pentru a face progrese în procesul de aderare a Albaniei la blocul european. 
 
„Nu poate exista stabilitate fără democraţie şi fără justiţie”, a afirmat Basha, promiţând că protestele vor continua.
 
Premierul Rama, vorbind la un eveniment în oraşul Berat, nu a făcut referire direct la proteste însă a afirmat că guvernul său va rămâne la putere cel puţin până la următoarele alegeri din iunie 2021.
 
Uniunea Europeană, care a recunoscut progresele făcute de Albania în reforma justiţiei pentru a elimina judecătorii corupţi şi în lupta cu crima organizată, a afirmat că mai este nevoie, totuşi, de muncă în acest sens înainte de alegerile locale din iunie.
 
„Este important să se depăşească situaţia politică actuală prin stabilirea unei platforme naţionale de dialog pentru toate partidele implicate”, a adăugat UE.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.