Ucraina este necesar ca, în interesul său, să se apunce să lupte în mod activ împotriva corupţiei endemice din ţară, în perspectiva unuiaflux masiv de ajutoare în vederea reconstrucţiei, subliniază şeful Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD), Achim Steinee, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Lupta împotriva corupţiei ”împiedică furarea poporului”, a declarat AFP Achim Steiner, în marja Conferinţei de la Lugano.

Lideri ucraineni şi aliaţii lor au schiţat luni şi marţi, la această Conferinţă, conturul unei viitoare reconstrucţii a Ucrainei, devastată de armata rusă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Corupţia, până la urmă, este un furt al dezvoltării naţionale, a trezoreriei şi în fond a oamenilor din ţară”, subliniază Achim Steiner.

Una dintre competenţele PNUD, prezent de decenii în Ucraina, dar nevoit să-şi revizuiască priorităţile din cauza războiului şi coloanelor de refugiaţi şi deplasaţi, este ”buna guvernanţă”, subliniază el.

”Avem sisteme de susţinere anti-corupţie pe care le furnizăm guvernelor, însă o facem la invitaţia acestora”, subliniază Achim Steiner.

”Este în interesul Ucrainei să fie considerată proactivă în acest domeniu”, deoarece ”există o cantitate importantă de finanţare care urmează să sosească din străinătate” pentru a reface ţara, spune el.

Premierul ucrainean Denis Şmîgal a promis la Lugano că Ucraina ”nu va lupta doar împotriva corupţiei, dar o va face imposibilă”, prin intermediul ”digitalizării, cu scopul de a limita la maximum intermediarii umani ce pot ceda tentaţiei”.

Achim Steiner declară că PNUD poate ”consolida foarte rapid această încredere în capacitatea Ucrainei de a gestiona acest lucru” şi ”nivelul încrederii pe plan internaţional”.

Pentru a face acest lucru, agenţia ONU se poate sprijini pe ”colaborarea cu Ucraina în subiecte ca responsabilitatea, transparenţa, utilizarea tehnologiilor digitale pe platforme electronice guvernamentale”.

ONG-ul Transparency International clasează Ucraina, în raportul din 2021, pe locul 122 din 180. Este o poziţie mai bună decât în 2014 (140) şi mai bună ca Rusiei (136), dar cu mult în urma vecinilor săi membri ai Uniunii Europene (UE), unde cel mai prost plasată este Bulgaria (78).

Conducătorul PNUD, activ în peste 170 de ţări şi teritorii din lume, subliniază, la fel ca mulţi colegi de-ai săi însărcinaţi cu organizaţii ONU de ajutorare, că atenţia acordată Ucrainei în mod justificat nu trebuie să facă uitat restul lumii, afectat, de asemenea, de consecinţe indrecte ale invaziei ruse.

”În calitate de comunitate mondială, ne confruntăm nu doar cu consecinţe ale pandemiei covid-19, ci şi cu presiuni extraordinare care însoţesc creşterea preţurilor şi creşterea costului traiului, de exemplu pe pieţe de alimentaţie, de energie şi de capital”, subliniază el.

”Toate acestea se agravează într-o criză financiară extraordinară”, subliniază el.

”Numeroase ţări în curs de dezvoltare se află la limita a ceea ce ar putea împrumuta, bugetele lor publice sunt epuizate, iar cu toate astea ele trebuie să înfrunte criză după criză”, insistă el.

”Pentru ONU, în general, aceasta este o perioadă foarte dficilă”, spune el.

Atunci când ”unele dintre cele mai bogate ţări din lume încep să-şi reducă ajutorul dezvoltării, acesta este un semnal tragic” pentru ţările din sud, îngrjorate de faptul că sunt abandonate, avertizează el.

”Multe dintre apelurile noastre umanitare în ţări ca Yemen sau Siria, (unde au loc) conflicte vechi, nu sunt finanţate nici măcar la nivelul de 40%”, declară el.

”Reducem raţiile, închidem posturi în sănătate, oprim literalmente ajutorul unora dintre cei mai săraci oameni din lume”, deplânge şeful PNUD.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.