Directoarea Băncii Centrale Europene (BCE) Christine Lagarde şi-a prezentat unele rezerve faţă de planul relansării economice europene adoptat săptămâna aceasta de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE), s-a experimat cu privire la modul în care şefi de stat şi de guverne UE au gestionat pandemia covid-19 şi a apreciat că femeile conducătoare ar fireuşit mai bine decât bărbaţii, într-un interviu acordat The Washington Post (WP)..
Acordul încheiat la Bruxelles cu privire la un fond al relansării economice europene în valoare de 750 de miliarde de euro în vederea susţinerii economiilor ţărilor celor mai grav afectate de pandemia noului coronavirus ”ar fi putut să fie mai bun” - printr-o proporiţe mai mare de subvenţii faţă de împrumuturi - a declarat Lagarde.
#ECB Christine #Lagarde comments on EU summit with Washington Post now...https://t.co/FzSZwQTqWA
— Alexandrine Bouilhet (@abouilhet) July 22, 2020
”Ar fi putut fi mai bun, dar este un proiect foarte ambiţios”, a declarat directoarea BCE într-un interviu difuzat miercuri în direct de cotidianul american.
Prima femeie care conduce instituţia europeană, Lagarde a apreciat că femeile aflate la conducere au gestionat mai bine criza covid-19 în ţările lor decât omologii lor bărbaţi.
”Este destul de fascinant, de fapt, când te uiţi la aceste ţări care au fost conduse de femei, drumul pe care l-au luat, politicile pe care le-au adoptat şi stilul de comunicare care a fost o miză destul de uimitoare”, a declarat pentru WP franţuzoaica, succesoarea lui Mario Graghi în toamna lui 2019.
”Eu am aflat că femeile au tendinţa să facă o treabă mai bună”, a adăugat ea.
Lagarde a dat-o exemplu pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, care cu 9.000 de morţi din cauza covid-19 este una dintre cele mai puţin afectate ţări din Europa şi în care cirza a fost gestionată eficient.
Merkel ”a împărtăşit în mod foarte transparent datele, victimele, nivelul contaminării şi a devenit foarte rapid un fel de lingua franca comună care permite oamenilor să înţeleagă elementele ştiinţifice şi de ce anumite măsuri restrictive erau necesare, precum purtarea măştii, izolarea şi distanţarea socială”, a declarat ea.
”Asta pare că a funcţionat bine” în Germania, în comparaţie cu alte ţări, a apreciat ea.
Lagarde a lăudat de asemenea modul în care au gestionat pandemia conducătoarele Taiwanului Tsai Ing-wen, Noii Zeelande Jacinda Ardern şi Belgiei Sophie Wilmès, care au ”comunicat bine” în timpul crizei.
”A conduce înseamnă a inspira. Este vorba despre a fi responsabil şi totodată răspunzător. Este vorba de asemenea de a-ţi face griji faţă de ceilalţi. Cred că dimensiunea grijii este un lucru pe care ele au reuşit să-l exprime bine”, a apreciat Lagarde.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.