Ministrul german al Apărării Boris Pistorius a încercat marţi să calmeze spiritele, inclusiv în rândul partenerilor Germaniei, în urma scandalului de spionaj care stânjeneşte Berlinul după ce Rusia a difuzat săptămâna trecută o discuţie confidenţială între ofiţeri germani despre ajutarea Ucrainei, care s-a transformat într-o adevărată afacere de stat, atribuind aceste divulgări unei ”greşeli individuale” grave, care nu pune însă în discuţie încrederea ”intactă” a aliaţilor, dă el asigurări, relatează The Huffington Post.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Primele rezultate ale anchetei au arătat că ”sistemele de comunicaţie ale armatei germane nu sunt şi nu au fost compromise”, a anunţat într-o conferinţă de presă Borids Pistorius.

Unul dintre participanţii la aceste discuţii, care se afla în Singapore, a participat al această videoconferinţă printr-o ”conexiune neautorizată, aşadar o conexiune aproape deschisă”, ceea ce condus la interceptarea discuţiei de către spioni ruşi.

Evenimente

14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
20 noiembrie - Eveniment News.ro - Orașul meu - Acasă și la birou
28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În acelaşi timp se desfăşura un salon de aeronautică, la care participau ofiţeri de rang înalt din ţări aliate, reprezentând o adevărată ”mană pentru serviciile serviciile secrete ruse”, a declarat ministrul german.

El pleacă de la principiul că accesul ilegal la discuţia între ofiţeri germani pe canalul comercial Webex ”era rezultatul întâmplării în contextul unor ascultări la scară mare”.

Boris Pistorius a recunoscut că aceste divulgări constituie ”o greşeală gravă care nu ar trebuit să se producă”, însă a apreciat că ceea ce s-a discutat, ca nivel de confidenţialitate, este ”gestionabil”.

Este vorba despre ipoteza livrării Kievului a unor rachete cu rază lungă de acţiune de tip Taurus, de fabricaţie germană.

Or cancelarul german Olaf Scholz refuză acest lucru, în pofida unor presiuni de a echipa Ucraina cu acest armament puternic de precizie, temându-se de o escaladare a conflictului pe teritoriul rus.

Cancelarul a anunţat că nu poate urma exemplul Marii Britanii şi Franţei, care livrează Kievului rachete cu o rază de acţiune inferioară în domeniul ”ţintirii armamentului” şi a avertizat că Germania riscă astfel să se trezească implicată în mod direct în conflict.

”Partenerii noştri ştiu că vom ancheta acest dosar în mod hotărât”, a dat el asigurări, precizând că nu a observat ”niciun semn de neîncredere” sau de ”iritare” în discuţii cu alte capitale după izbucnirea acestei crize.

Comisia Apărării din cadrul Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, urmeasă să organizeze o reuniune extraordinară luni pentru a face un bilanţ, a anunţat preşedinta acesteia, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, o membră a Partidului Liberal (FDP), care face parte din coaliţia guvernamentală a lui Olaf Scholz.

Deputaţii urmează să discute şi despre ”măsura în care instituţiile noastre sunt pregătite de un atac hibrid”, a anunţat ea.

Boris Pistorius a precizat că nu are în vederea nicio consecinţă individuală, în acest stadiu, în cadrul anchetei preliminare deschise de către serviciile sale.

”Eu n-am să fac jocul (preşedintelui rus Vladimir) Putin şi să sacrific cei mai buni ofiţeri”, a subliniat el.

Kremlinul încearcă să ”caşte o prăpastie între noi”, inclusiv între diverse partide politice germane şi cei care vor ”mai mult sau mai puţin să susţină Ucraina”, a subliniat el.

Luni, Moscova a denunţat o ”implicare directă” a Occidentului în Războiul din Ucraina.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.