Coreea de Nord a pregătit milioane de manifeste de propagandă pe care vrea să le trimită în Sud cu o escadrilă de mii de baloane, alimentând luni tensiunile după distrugerea biroului de legătură intercoreean, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Regimul nord-coreean şi-a multiplicat în ultimele săptămâni atacurile verbale împotriva Seulului, criticând faptul că transfugi nord-coreeni din Sud trimit în Nord propagandă împotriva Phenianului.

După ce a întrerupt canalele oficiale de comunicare, Coreea de Nord a distrus, săptămâna trecută, biroul de legătură care a fost deschis în septembrie 2018 imediat la nord de Zona Demilitarizată (DMZ) şi care somboliza destinderea din acel an în peninsulă.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Ea a ameninţat de asemenea cu o consolidare a prezenţei sale militare în regiunea DMZ, iar unii experţi o suspectează că încearcă să creeze o criză, piesă cu piesă, cu scopul de a smulge concesii, în contextul în care negocierile internaţionale cu privire la ”denuclearizare” se află într-un punct mort.

În mod oficial, obiectul furiei nord-coreene este propaganda împotriva dictatorului Kim Jong Un trimisă din Sud de disidenţi cu baloane, pe cale aeriană.

”PEDEAPSA”

Agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA afirma luni că Nordul se pregătea să replice masiv: ”pregătirile în vederea celei mai mari distribuiri de manifeste efectuată vreodată împotriva inamicului sunt aproape încheiate”.

”Întrprinderile de publicare şi de imprimare de la toate nivelurile din capitală au produs 12 milioane de manifeste de toate tipurile care reflectă furia şi ura poporului”, potrivit KCNA.

Peste ”3.000 de baloane de diverse tipuri capabile să disperseze manifeste departe în adâncimea teritoriului Coreei de Sud au fost pregătite”, a anunţat KCNA, care menţionează de asemenea alte mijloace de difuzare - neprecizate.

”Momentul pedepsei se apropie”, avertizează agenţia nord-coreeană.

Unul dintre manifestele publicate de ziarul oficial Rodong Sinmun prezintă o imagine a preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in pe cale să bea dintr-o ceaşcă şi care este acuzat de faptul că a ”mâncat tot, inclusiv acordul intercoreean”.

Nordul şi Sudul obişnuiau anterior să-şi trimită acest tip de manifeste. Însă cele două părţi au convenit să înceteze aceste operaţiuni de propagandă - inclusiv difuzarea de mesaje cu ajutorul unor difuzoare la frontieră - în primul summit dintre Moon şi Kim, în 2018.

Coreeade Nord a început, de asemenea, să reinstaleze în apropierea DMZ, în mai multe puncte, difuzoare, dezvăluie luni agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, citând Statul Major Interarme.

În urmă cu câteva zile, KCNA a prezentat manifestele drept instrumente de ”război psihilogic”, drept ”un atac preventiv precedând războiul”.

”DRĂCOAICĂ”

Manifestele s-au aflat uneori la o creştere a tensiunilor, ca în octombrie 2014, când Nordul a deschis focul asupra unor baloane care transportau manifeste, ceea ce a provocat un schimb de focuri între cele două părţi ale DMZ.

Impactul acestor manifeste în Sud este, cu toate acestea, foarte limitat, deoarece majoritatea sud-coreenilor nici nu se obosesc să le citească.

Aceste manifeste laudă adesea realizările militare ale Nordului sau critică liderii americani şi sud-coreeni, unoeri în mod injurios.

În 2016, pe unul dintre aceste manifeste apărea faţa retuşată a fostei preşedinte sud-coreene Park Geun-hye, care era prezentată cu un ochi vânăt şi părul dezordonat. ”Preşedintă idioată şi drăcoaică”, scria sub poză.

Relaţiile intercoreene s-au degradat în anul care a trecut, în urma fiascoului  celui de-al doilea summit al lui Kim cu preşedintele Statelor Unite Donald trump, în februarie 2019 la Hanoi, în Vietnam.

Dialogul între Phenian şi Washington s-a împotmolit din cauza incapacităţii celor două părţi de a se pune de acord asupra unor concesii pe care să le facă Nordul în schimbul ridicării sancţiunile impuse pentru a-l obliga să renunţe la programele nuclear şi balistic.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.