Dictatorul nord-corean Kim Jong Un a supervizat, cu o căciulă rusească neagră pe cap şi un binoclu în mână, ultimul test militar, potrivit agenţiei oficiale nord-coreene de presă KCNA, iar Coreea de Sud vede în aceste ultime tiruri ale Phenianului o încercare de a atrage atenţia Statelor Unite şi Seulului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Kim a ”ghidat un nou exerciţiu de atac al artileriei cu rază lungă de acţiune”, scria KCNA marţi, la o zi după tragerea a ceea ce par să fie, potrivit Tokyo, rachete balistice.

La peste un an de la fiascoul celui de-al doilea summit al lui Kim şi preşedintelui american Donald Trump, Coreea de Nord nu a încetat să lucreze la dezvoltarea programelor sale de înarmare, apreciază experţii.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Rodong Sinmun, organul oficial de presă al Partidului Munctiroilor (unic), a publicat fotografii în care apar rachete trase de lansatoare multiple cu patru tuburi de lansare, vizând ceea ce pare să fie o insulă.

Alte imagini surprins proiectile de calibru mai mic şi piese de artilerie trăgând salve.

Purtând o tocă în stil rusesc şi o hainămilitară bej, Kim apare într-o poză cu un binoclu în mână, flancat de un ofiţer care poartă o mască neagră.

Coreea de Nord şi-a închis frontierele şi aluat măsuri drastice într-o încercare de a evita să se răspândească pe teritoriul său epidemia noului coronavirus.

Ministerul sud-coreean al Unificării a anunţat marţi că cele trei exerciţii de tiruri pe care Kim le-a supervizat în ultimele săptămâni sunt primele sale activităţi militare de la începutul anului.

”Acest lucru vizează din punct de vedere intern să consolideze solidaritatea, iar din punct de vedere extern să atragă atenţia Statelor Unite şi Coreei de Sud şi să le determine să-şi schimbe atitudinea”, preciază ministerul într-un comunicat.

Coreea de Nord este vizată de multiple sancţiuni impuse de Consiliul de Securitate al ONU, menite să o determine să renunţe la programele sale nuclear şi balistic - interzise.

Peninsula a înregistrat în 2018 o spectaculoasă destindere, însă eforturile diplomatice se află într-un punct mort după eşecul summitului de la Hanoi, în Vietnam, al lui Kim şi Trump.

Phenianul a dat ultimatum Washingtonului până la sfârşitul lui 2019 să prezinte noi concesii, Iar la sfârşitul lui decembrie Kim a anunţat că ţara sa nu se mai simte obligată să respecte moratoriul asupra testelor nucleare şi tirurilor de rachete balistice intercontinentale (ICBM).

El a ameninţat de asemenea să facă în curând demonstraţia unei ”noi arme strategice”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.