Petrolierul iranian - imobilizat şi apoi eliberat - de Gibraltar urma să plece pe Marea Mediterană după ce şi-a schimbat pavilionul şi numele, a anunţat vineri un oficial iranian de rang înalt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Confiscarea, la 4 iulie, a petrolierului Grace 1 de către autorităţile din Gibraltar şi Marina britanică a provocat o importantă criză diplomatică între Teheran şi Londra, dar şi măsuri de represalii din partea Iranului - care a imobilizat trei petroliere, între care unul sub pavilion britanic.

Grace 1 va naviga sub pavilion iranian - şi nu va mai naviga sub pavilion panamez - a anunţat adjunctul directorului Porturilor Iraniene şi Organizaţiei Maritime Jalil Eslami.

”Conform cererii proprietarului său, Grace 1 va pleca pe Marea Medietrană după ce şi-a schimbat pavilionul cu cel al Republicii islamice Iran şi a fost redenumit Adrian Darya în călătorie”, a anunţat Eslami în direct la televiziunea iraniană.

”Nava era de origine rusă şi (...) transporta două milioane de barili de petrol iranian”, a declarat el, fără să precizeze destinaţia finală a petrolierului.

Grace 1 era suspectat de către autortăţile din Gibraltar, un teritoriu britanic, că transporta acest petrol în Siria - supusă unui embargo de către Uniunea Euripeană (UE) -, ceea ce Iranul a dezminţit.

Şeful Guvernului din Gibraltar Fabian Picardo a anunţat joi că a primit promisiunea - în scris - a Teheranului de a nu trimite acest petrol în Siria.

Însă un purtător de cuvânt al diplomaţiei iraniene, Abbas Moussavi, a declarat vineri că ţara sa nu a făcut o asemenea promisiune.

”Iranul nu a dat nicio garanţie cu privire la faptul că Grace 1 nu se va duce în Siria”, a declarat el, citat de un site al postului televiziunii de stat irib.

”Destinaţia petrolierului nu era Siria (...) şi chiar dacă era aşa, asta nu e treaba nimănui”, a adăugat el.

În urma unei cereri din partea autorităţilor din Gibraltar, Curtea Supremă a acestui mic teritoriu situat în sudul extrem al Spaniei, a ridicat joi imobilizarea petrolierului iranian.

Cu puţin înainte de acest anunţ, Statele Unite au cerut o prelungire a imobilizării petrolierului. Însă preşedintele Curţii Supreme, Anthony Dudley, a declarat că nu a primit - în scris - această cerere.

”Tentativa de piraterie” americană a eşuat, şi-a exprimat satisfacţia, pe Twitter, ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif.

Cu toate acestea, nimic nu împiedică Statele Unite să-şi reformuleze cererea, pentru a bloca nava înainte să părăsească apele teritoriale ale Gibraltarului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.