Unul dintre cele două petroliere avariate în atacuri în regiunea Golfului Persic a fost arimat la un punct de ancorare în Emiratele Arabe Unite (EAU), iar Arabia Saudită a acuzat la rândul său Iranul de atacuri şi a avertizat că va răspunde oricărei ameninţări, relatează AFP.
După Statele Unite şi Marea Britanie, regatul saudit - primul exportator de petrol la nivel mondial - a acuzat ”regimul iranian” de aceste atacuri nerevendicate care au avariat joi două petroliere la Marea Omanului.
Iranul şiit - marele rival regional al Arabiei Saudite sunnite şi inamicul Statelor Unite - a negat categoric orice implicare în aceste fapte, care au avut loc în apropierea Strâmtorii Ormuz, tranzitată de o treime din petrolul transportat pe cale maritimă la nivel mondial.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Regimul iranian nu a respectat prezenţa premierului japonez la Teheran şi a răspuns eforturilor sale atacând două petroliere, între care unul japonez”, a declarat prinţul moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, într-un interviu acordat cotidianului Asharq al-Awsat, publicat uminică.
”Noi nu vrem un război în regiune (...). Dar nu vom ezita să acţionăm la orice ameninţare împotriva poporului nostru, suveranităţii noastre, integrităţii noastre teritoriale şi intereselor noastre vitale”, a avertizat el.
Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Consiliul de Cooperare la Golf (CCG) au îndemnat, sâmbătă, la securizarea aprovizionărilor cu energie provenind de la Golful Persic, în urma acestor atacuri care au avut loc la o lună după sabotarea a patru nave - între care trei petroliere - în largul EAU, atribuite de către Washington tot Iranului, care a dezminţit.
La Teheran, preşedintele Parlamentului Ali Larijani a insinuat că Statele Unite se aflăîn spatele atacurilor ”suspecte” de joi.
LA ANCORĂ, ÎN DEPLINĂ SIGURANŢĂ
În contextul unor temeri la adresa navigaţiei, petrolierul japonez care transporta metanol avariat joi a ancorat în deplină siguranţă în EAU.
”Kokuka Courageous a sosit în deplină siguranţă la locul de ancorare desemnat la Charjah”, a anunţat duminică BSM Ship Management, armatorul navei.
”Evaluarea avariilor şi pregătirea transferului încărcăturii către altă navă vor începe imediat ce autorităţile portuare îşi vor fi încheiat controalele şi formalităţile obişnuite în domeniul securităţii”, a adăugat el.
”Echipajul nostru rămâne la bordul Kokuka Courageous, iar membrii săi sunt teferi şi nevătămaţi”, mai precizează armatorul.
Echipajul, salvat de Marina americană (US Navy), a declarat că a văzut un ”obiect zburător” îndreptându-se către petrolier, iar apoi oo explozie. Încărcătura de metanol a rămas intactă.
Cealaltă navă atacată, Front Altair, care transporta benzină grea (naftă), un produs petrolier, a fost remorcată şi scoasă în afara apelor iraniene şi urma ca pagubele să-i fie evaluate, a anunţat operatorul său.
Cei 23 de membri ai echipajului Front Altair au sosit sâmbătă la Dubai.
”ZILE DUREROASE”
Atacurile vizând nave în regiunea Golfului Persic - în mai şi în iunie - au avut loc în toiul unui adevărat război al declaraţiilor între Teheran şi Washington.
Relaţiile între cele două ţări s-au deteriorat după instalarea la Casa Albă a lui Donald trump, care s-a retras în 2018 din Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian şi a reimpus sancţiuni Iranului. La începutul lui mai, Statele Unite au trimis întăriri militare în Orientul Mijlociu, acuzând Iranul că pregăteşte atacuri ”iminente” contra unor interese americane.
Tensiunile la Golful Persic sunt alimentate de asemenea de atacuri ale rebelilor huthi din Yemen împotriva Arabiei Saudite.
Huthi şi-au intensificat atacurile cu drone contra regatului saudit, care intervine militar din 2015 în Yemen, la conducerea unei coaliţii împotriva rebelilor.
În interviul pe care l-a acordat, prinţul moştenitor saudit a reiterat că şara sa nu va accepta ”prezenţa miliţiilor iraniene la frontierele sale”.
Riadul acuză Teheranul că îi înarmează pe huthi, însă Iranul afirmă că-i susţine pe aceşti rebeli fără săle furnizeze armament.
Regatul saudit a anunţat sâmbătă că a interceptat o nouă dronă lansată de către huthi împotriva oraşului Abha (sud), la o zi după interceptarea a cinci drone trimise către aeroportul din Abha şi către un oraş vecin.
Miercuri, 26 de civili au fost răniţi într-un atac cu rachetă contra aceluiaşi aeroport.
În Yemen, un purtător de cuvânt al rebeliunii a promis ”zile dureroase” regatului sunnit.
Ca represalii faţă de atacurile huthi, coaliţia condusă de Riad şi-a intensificat raidurile aeriene contra unor poziţii rebele în Yemen.
În acest război din Yemen - dar şi în Siria, Irak şi Liban - saudiţii şi iranienii susţin tabere opuse şi poartă războaie prin procură.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...