Peste două milioane de musulmani, de 168 de naţionalităţi, au început pelerinajul anual la Mecca, ce are mai multe etape şi se derulează în centrul principalului oraş sfânt al islamului şi în împrejurimi, relatează AFP. Ei urcă joi pe Muntele Arafat, punctul culminant al pelerinajului.
Autorităţile saudite au mobilizat mijloace importante, inclusiv 100.000 de membri ai forţelor de securitate, şi se declarară pregătite pentru orice posibilitate, în condiţiile în care, în urmă cu doi ani, o busculadă gigantică s-a soldat cu aproape 2.300 de morţi.
În cursul zilei de miercuri şi a nopţii de miercuri spre joi, credincioşii au ajuns déjà pe câmpia aridă Arafat, de unde vor începe joi urcarea muntelului Arafat, punctul culminant al pelerinajului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
« În această seară (miercuri – n.r.) mă voi ruga şi mă voi odihni, înainte de a urca pe munte, după rugăciunea din zori”, a declarat o tunisiancă în vârstă de 72 de ani, întinsă pe o saltea. În spatele ei, două femei servesc o cină frugală: o conservă de ton, cremă de brânză şi pâine.
În zori, lor li se vor alătura un număr mare de pelerini veniţi de la Mina, la est de Mecca.
- Prioritate pentru securitate -
Pe parcursul anilor, “au existat inovaţii în privinţa organizării şi primirii pelerinilor. În prezent, corturile au aer condiţionat”, se bucură Tidjani Traore, consultant în administraţia publică originar din Benin.
Înainte de a părăsi Mecca, mii de pelerini au făcut cele şapte înconjurări rituale ale Kaaba, construcţia cubică îmbrăcată în stofă neagră, grea, pe care sin brodate cu fir de aur versete din Coran. Aceasta este direcţia către care se îndreaptă musulmanii din toată lumea pentru a se ruga.
Anul acesta, pelerinajul este marcat de întoarcerea credincioşilor iranieni, absenţi anul trecut.
Busculada din 2015 s-a soldat cu 464 de victim iraniene şi, câteva luni mai târziu, Riyadul şi Teheranul au rupt relaţiile, după execuţia unui demnitar şiit în Arabia Saudită şi după atacarea misiunilor diplomatice saudite din Iran.
“Asigurarea securităţii pelerinilor este securitatea noastră”, a dat asigurări generalul Mansour Al-Turki, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.
Hajj-ul are loc anul acesta în contextul crizei diplomatice dintre Arabia Saudită şi aliaţii săi, de o parte, şi Qatar de cealaltă.
Boicotul impus Qatarului din 5 iunie, care include în special închiderea legăturilor maritime şi aeriene, a împiedicat numeroşi qatarioţi să vină la Haj anul acesta, chiar dacă Riyadul a relaxat condiţiile de intrare pe cale terestră pentru cele două săptămâni de pelerinaj.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...