Cel puţin 36 de persoane au murit în India şi Bangladesh după ce ciclonul tropical Remal a lovit zona, aducând ploi torenţiale şi vânt puternic, potrivit unor oficiali locali, citaţi de CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cel puţin şapte oameni au fost ucişi în incidente care au legătură cu ciclonul, în statul Bengalul de Vest din estul Indiei până luni seară, a declarat, marţi, pentru CNN, ministrul pentru managementul dezastrelor din acest stat, Javed Khan.

Anterior, şapte decese au fost raportate în statul Telangana din sudul Indiei, 12 statul Mizoram din nord-estul Indiei şi 10 în Bangladesh.

Evenimente

15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Departamentul  Indian pentru Meteorologie a anunţat, marţi, că Remal a slăbit in intensitate deasupra estului Bangladeshului, după ce şi-a pierdut deja din forţă luni. Acesta a cauzat pagube însemnate în ambele ţări, doborând copaci, transformând drumurile în râuri şi lăsând milioane de oameni fără electricitate.

Peste un milion de persoane din India şi Bangladesh au fost evacuate, duminică, în timp ce ciclonul a atins uscatul în apropierea graniţei dintre cele două ţări.

Autorităţile afirmă că voluntari şi militari au fost mobilizaţi pentru a ajuta la eforturile de îndepărtare a resturilor, pentru a distribui hrană şi apă familiilor strămutate.

Remal a atins pământul la circa 80 de kilometri sud-est de oraşul indian Kolkata, aducând rafale de vânt de până la 135 de kilometri pe oră şi deplasându-se spre nord, prin Bangladesh şi pe coastele din Bengalul de Vest, a afirmat Departamentul Indian pentru Meteorologie.

Furtuna a scăzut în intensitate după ce a lovit coasta cu vânt cu viteze de până la 115 kilometri pe oră. Remal este aşteptat să aducă peste 89 de milimetri de ploaie şi valuri de 2,5 până la 3,7 metri pe coastele Golfului Bengal, potrivit CNN Weather.

Porturile maritime Mongla şi Payra din Bangladesh au emis cel mai înalt grad de alertă duminică, toate ambarcaţiunile de pescuit şi navigaţie fiind sfătuite de Departamentul de Meteorologie din Bangladesh să rămână la adăpost.

Circa 2 milioane de persoane locuiesc în zonele afectate de furtuni din Bangladesh, potrivit ONG-ului BRAC.

Cel puţin jumătate de milion dintre aceste persoane ”locuiesc în case făcute din materiale precum argilă, lemn, foi de plastic, paie sau tinichea”, a afirmat dr. Liakath Ali, un expert în dezastre la BRAC.

Ţara este una dintre cele mai vulnerabile din lume în ceea ce priveşte impactul crizei climatice, arată studiile.

Milioane de oameni nu au electricitate, după ce autorităţile au oprit alimentarea în mai multe zone, pentru a evita accidentele, potrivit lui Ali. Copacii doborâţi şi liniile rupte au întrerupt, de asemenea, alimentarea, a afirmat el.

Un grup vulnerabil în mod special sunt comunităţile apatride Rohingya care au fugit de persecuţiile din ţara apropiată Myanmar în timpul represiunii militare din 2017. Aceştia trăiesc în cele mai mare tabere de refugiaţi din lume, Cox’s Bazar, unde există riscul de alunecări de teren şi inundaţii, datorate structurii fragile a adăposturilor. Mulţi trăiesc în adăposturi din bambus şi prelată pe pantele dealurilor, expuse vântului puternic, ploii şi alunecărilor de teren.

Sute de zboruri au fost afectate după închiderea, duminică, a principalului aeroportul din oraşul indian Kolkata, capitala statuli Bengalul de Vest. Traficul aerian s-a reluat luni, dar zeci de zboruri au întârzieri, potrivit site-ului oficial al aeroportului.

Premierul indian Narendra Modi a afirmat, duminică, faptul că a revizuit eforturile pentru pregătire şi gestionare a dezastrelor. ”Mă rog pentru siguranţa şi bunăstarea fiecăruia”, a scris Modi pe reţeaua X.

Cicloanele, cunoscute şi ca taifunuri şi numite uragane în America de Nord, sunt motoare enorme de vânt şi ploaie care se alimentează cu apa caldă a oceanului şi aer umed. Oamenii de ştiinţă afirmă că schimbările climatice le fac tot mai puternice.

Ciclonul vine în timp ce unele părţi din vestul şi centrul Indiei continuă să se ”coacă” din cauza căldurii severe, cu temperaturi ce depăşeşc 45 de grade Celsius în unele oraşe, provocând îmbolnăviri şi ducând la închiderea unor şcoli.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.