Poliţia turcă a intervenit împotriva Marşului mândriei de a fi gay (Gay Pride) de la Istanbul şi a arestat fără menajamente peste 200 de persoane - activişti şi jurnalişt, inclusiv un fotograf AFP -, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Înainte de începutul evenimentului, poliţia antirevoltă a efectuat o descindere în forţă în mai multe baruri - în cartierul Cihangir - în zona emblematicei Pieţe Taksim şi a arestat ”la întâmplare” persoane care se aflau acolo, inclusiv jurnalişti şi activişti ai drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor, transsexualilor (LGBTQ+), a constatat AFP.

La fel ca în fiecare an, de-acum, Gay Pride a fost interzis în mod oficial de către guvernatorul oraşului, însă sute de manifestanţi care agitau steaguri curcubeu s-au adunat în străzile din zona Pieţei Taksim, în întregime închisă publicului.

Scandând ”Viitorul e queer!”, ”Nu veţi fi niciodată singuri!” sau ”Suntem aici, suntem queer şi nu plecăm nicăieri!”, manifestanţii au defilat timp de peste o oră pe străzi, în cartierul Cihangir, susţinuţi de locuitori, care au ieşit la ferestre.

Persoanele arestate au fost conduse, la bordul a două autobuze, la principalul comisariat din oraş, a constatat un grafician video AFP.

”SĂ NE APĂRĂM DREPTURILE”

ONG-ul Kaos GL, care militează pentru promovarea şi protejarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor, a dennţat ”52 de arestări”, raportează Amnesty International (AI), care a cerut, într-un mesaj postat pe Twitter, ”eliberarea necondiţionată şi imediată” a acestora.

”Încearcă să ne intezică, să ne împiedice, să ne discrimineze şi chiar să ne omoare în fiecare moment al existenţei noastre”, declară AFP  Diren, în vârstă de 22 de ani.

”Însă azi avem ocazia să ne apărăm drepturile, să strigăm că existăm. Nu veţi reuşi niciodată să-i opriţi pe queer!”, declară el, folosind un apelativ care desemnează sexualitatea alternativă şi respinge definiţia biologică a sexului.

Potrivit mai mutor martori, poliţia a încercat să împiedice presa să filmeze arestările.

Bülent Kilic, un fotograf experimentat şi premiat al AFP, obişnuit cu zonele de conflict, a fost încătuşat cu mâinile la spate, tricoul smuls, şi a fost urcat, împreună cu alţii, într-un furgon de poliţie.

El a fost arestat anul trecut în aceleaşi circumstanţe.

După o defilare spectaculoasă în 2014 de peste 100.000 de persoane la Istanbul, autorităţile turce au interzis Gay Pride an de an, în mod oficial din motive de securtate.

Comisarul european însărcnat cu Drepturile Omului Dunja Mijatovic a îndemnat vineri ”autorităţile de la stanbul să ridice interdicţia în vigoare a Gay Pride şi să garanteze securitatea manifestanţilor paşnici”.

”Drepturile omului ale lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor trebuie să fie protejate”, a îndemnat ea, cerând ”să se pună capăt stigmatizării” acestora.

Homosexualitatea, care a fost scoasă de sub incidenţa penală în Turcia la mijlocul secolului al XIX-lea, în 1858, nu este interzisă, dar rămâne larg supusă oprobului social şi ostilităţii Partidului AKP (islamo-conservator) şi Guvernului preşedintelui Recep Tayyip Erdogan.

Un ministru i-a catalogat în trecut pe homosexuali drept ”stricaţi”.

În 2020, platforma Neftlix a fost nevoită să renuţe la producerea unui serial în Turcia, din cauză că prezenta un personaj gay şi nu a obţinut unda verde a autorităţilor.

În acelaşi an, marca franceză de echipamente şi haine de sport Decathlon a făcut obiectul unor îndemnuri la boicot în Turcia, din cauză că a difuzat în campaniile sale mesaje de susţinere şi toleranţă a comunităţilor LGBTQ+.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.