Peste 100 de migranţi au părăsit Belarusul cu avionul, luni, după ce nu au reuşit să ajungă în Uniunea Europeană (UE) prin Polonia, a anunţat marţi Minskul, precizând că urmează să aibă loc plecări suplimentare, relatează AFP.
Luni, ”118 persoane au plecat de pe aeroportul din Minsk, iar aceste (plecări) continuă”, a anunţat marţi un oficial de rang înalt de la Ministrul belarus de Interne însărcinat cu Migraţia, Aleksei Begun, citat de agenţia belarusă ofcială de presă Belta.
Marţi, alţi migranţi aşteptau în zona de îmbarcare pe aeroportul din Minsk pentru a se întoarce în ţara lor, a anunţat Begun, fără să ofere cifre şi fără să precizeze naţionalitatea acestor persoane.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Aleksei Begun a anunţat însă că ambasade ale unor ţări ca Siria şi Irakul sunt pe cale să închirieze zboruri în vederea repatrierii ”cetăţenilor lor care se află într-o situaţie dificilă” în Belarus.
Minskul a anunţat săptămâna trecută că un prim grup de migranţi - peste 400 de irakieni - a părăsit Belarusul cu avionul.
Regimul lui Aleksandr Lukaşenko, care conduce Belarusul cu o mână de fier din 1994, este acuzat de Comisia Europeană de faptul că a atras începând din vară mii de migranţi în Belarus şi i-a trimis la frontiera de est a Uniunii Euroene (UE), pentru a se răzbuna astfel împotriva unor sancţiuni occientale.
În ultimele săptămâni, Polonia se confruntă la frontiera cu Belarusul cu un important aflux de persoane originare majoritatea din Orientul Mjlociu.
Varşovia a denunţat în mai multe rânduri un ”război hibrid” al Minskului.
După ce Belarusul le-a promis o trecre uşoară în UE, migranţi au rămas blocaţi la frontieră în condiţii dificle, iar mulţi dintre ei campează într-o pădure în care se înregistrează temperaturi negative.
Presa poloneză scrie că cel puţin 11 migranţi au murit la frontieră din vară încoace.
Primele repatrieri ale unor migranţi irakieni, săptămâna trecută, au avut loc în urma mai multor apeluri telefonice între oficiali belaruşi şi europeni.
Aleksandr Lukaşenko a discutatîn două rânduri cu cancelarul în exerciţiu Angela Merkel, o adevărată victorie a liderului belarus, a cărui realegere la preşedinţie contestată anul trecut nu este recunoscută de către Occident.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...