Peste 10.000 de persoane din Haiti au fost strămutate în ultima săptămână după ce bandele înarmate care operează în şi în jurul capitalei Port-au-Prince şi-au înteţit atacurile în zonele pe care nu le controlează încă, potrivit unor estimări ale agenţiei ONU pentru migraţie, citate de Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Agenţia a afirmat, la începutul lui septembrie, că peste 700.000 de persoane erau strămutate în ţara din Caraibe, aproape dublu faţă de cifrele din urmă cu şase luni.

Bandele şi-au înteţit, în ultima săptămână, atacurile asupra unor oraşe din jurul capitalei, în timp ce mare parte din aceasta şi din suburbiile sale se află sub controlul diferitelor grupări armate şi violente, unite într-o alianţă cunoscută ca Viv Ansanm.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Conflictul a dus la foamete în rândul unei părţi a populaţiei, în timp ce bandele au acaparat terenurile agricole şi au blocat rutele de transport, iar oamenii forţaţi să plece din casele lor – deseori în gazdă sau în tabere improvizate – nu se mai pot baza pe un venit stabil, pentru a-şi permite hrana.

ONU a autorizat o forţă internaţională pentru a ajuta Poliţia din Haiti să reia controlul de la bande, misiunea are puţine resurse şi a produs rezultate puţine.

Conducerea din Haiti a solicitat ca forţa să fie transformată într-o misiune oficială de menţinere a păcii, pentru a obţine resurse, iniţiativă care a fost blocată luna trecută de China şi Rusia.

Bandele, care până acum au vizat poliţia naţională, grupările civile de autoapărare şi infrastructura, au luat în vizor şi vehiculele străine.

Ambasada SUA din Haiti a declarat pentru Reuters că luni, două dintre vehiculele sale blindate au fost vizate de focuri de armă. Unul dintre acestea a fost lovit, dar nimeni nu a fost rănit.

De asemenea, un elicopter cu însemnele ONU, cu 18 persoane la bord, a fost atins de focuri de armă joi, în timp ce zbura deasupra Port-au-Prince, a arătat Programul Mondial al ONU pentru alimentaţie, pentru Reuters.

Nimeni nu a fost rănit, iar elicopterul a aterizat în siguranţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.