Poliţia belgiană şi franceză au efectuat miercuri dimineaţa o serie de descinderi simultane în birouri, la sediul Parlamentului European (PE), la Bruxelles şi Strasbourg, dar şi la locuinţa unui colaborator parlamentar în cartierul Schaerbeek, acuzat de procuratura belgiană faptul că a jucat un rol ”semnificativ” într-o operaţiune rusă de propagandă în PE, relatează Euronews. Un fost asistent parlamentar, Guillaume Pradoura, al eurodeputatului german Maximilian Krah, din cadrul Partidului Alternativa pentru Germania (AfD), este ”colaboratorul” vizat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI ”Colaboratorul” vizat în percheziţii la PE şi Bruxelles este Guillaume Pradoura, un fost asistent parlamentar al eurodeputatului AfD Maximilian Krah, în prezent asistent al eurodeputatului olandez FvD Marcel de Graaff

Aceste percheziţii au loc în cadrul unei anchete complexe cu privire la o presupusă operaţiune rusă de influenţare în care europarlamentari au fosty plătiţi să răspândească propagandă în favoarea Kremlinului din centrul instituţiilor europene de la Bruxelles.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Procurorul belgian care a ordonat miercuri percheziţiile declară că, potrivit unor ”indicii”, colaboratorul parlamentar vizat a jucat un ”rol semnificativ” în cadrul operaţiunii ruse de propagandă.

El a confirmat că descinderile au legătură cu un caz de ”amestec, corupţie pasivă şi apartenenţă la o organizţaie criminală”.

Potrivit unor surse apropiate dosarului citate de AFP, este vorba despre Guillaume Pradoura, un fost asistent parlamentar al eurodeputatului german Maximilian Krah, din cadrul Partidului Alternativa pentru Germania (AfD), în prezent asistentul parlamentar al eurodeputatului olandez Marcel de Graaff, membru al Partidului Forumul pentru Democraţie (FvD, eurosceptic, conservator).

Contactat de Euronews, serviciul de presă al PE a răspuns că ”nu poate comenta anchete în desfăşurare”.

”Atunci când şi dacă i se cere, Parlamentul European cooperează deplin cu autorităţile represive şi judicare pentru a facilita cursul justiţiei şi va continua să facă acest lucru. Acesta este contextul în care s-a furnizat acces la un birou”, precizează PE.

Aceste percheziţii sunt ultima evoluţie într-o anchetă în curs cu privire la societatea olandeză de presă Voice of Europe, sancţionată la începutul aceastei luni de către Uniunea Europeană (UE) cu privire la răspândirea propagandei Kremlinului.

Compania pretindea că furnizează ”informaţii necenzurate din Europa şi din lume” , iar în martie a organizat interviuri individuale şi dezbateri cu europarlamentari, difuzate din sediile PE la Bruxelles şi Strasbourg.

La sfârşitul lui martie, autorităţile din Cehia au anunţat că au destructurat o operaţiune rusă de influenţare desfăşurată prin intermediul Voice of Europe, acuzând plăţi efectuate către oficali aleşi din PE şi din parlamente naţionale.

Presa cehă scria, citând oficiali din spionaj, că aceste acuzaţii vizează politicieni din Germania, Franţa, Polonia, Belgia, Olanda şi Ungaria.

Unul dintre europarlamentarii intervievaţi de aşa-zisa publicaţie este Anders Vistisen, care reprezenta grupul Identiate şi Democraţie (ID, extremă dreapta) în dezbateri, înaintea alegerilor europene.

Întrebat de Euronews, luna aceasta, dacă a fost plătit pentru interviu, Anders Vistisen a negat ferm.

”Nu, bineînţeles că nu. Acesl interviu a fost organizat în acelaşi loc ca acest interviu. Mi s-a cerut să acord un interviu şi am acceptat. Aceasta este munca mea de politician”, declara el.

Eurodeputatul Maximilian Krah din cadrul Partidului Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta), exclus recent din ID după ce a declarat unui ziar italian că un membru SS ”nu este automat un criminal”, a respins de asemenea legături cu Voice of Europe şi că a fost plătit pentru interviuri.

”Nu există nicio acuzaţie specifică cu privire la faptul că am fost plătit pentru ceva”, a scris el pe X. ”Asta arată ce să gândim despre actuala campanie: nimic!”.

Un asistent al lui Maximilian Krah a fost arestat cu privire la spionaj în favoarea Chinei.

Aceste evoluţie a anchetei intervine cu doar câteva zile înainte ca aproximativ 370 de milioane de alegători europeni să aleagă membrii unui nou Parlament European, într-un scrutin cu bprivire la care există temeri ale unui amestec al Kremlinului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.