Partidul de opoziţie Tisza al lui Peter Magyar a depăşit partidul Fidesz al premierului Viktor Orban în rândul alegătorilor decişi, fiind pentru prima dată din 2010 când o forţă politică din Ungaria se clasează înaintea partidului de guvernământ, potrivit unui sondaj publicat miercuri, cu câteva ore înainte de un discurs-cheie al veteranului premier naţionalist, care are legături puternice cu Rusia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Orban urma miercuri să ţină un discurs cu ocazia comemorării revoltei antisovietice din Ungaria din 1956, care a fost zdrobită brutal de Armata Roşie. Un consilier guvernamental de rang înalt a stârnit indignare luna trecută, sugerând că Ungaria ar fi avut mai mult de câştigat dacă nu ar fi opus rezistenţă invaziei sovietice din 1956, în comentarii care au criticat, de asemenea, eforturile Ucrainei de astăzi de a respinge forţele ruse.

Viktor Orban, un naţionalist care a devenit celebru în 1989 când a cerut retragerea trupelor sovietice din Ungaria, a spus că declaraţiile „ambigue” ale consilierului său au fost o eroare, în timp ce liderul opoziţiei din Ungaria le-a condamnat ca fiind „o trădare”.

Evenimente

24 octombrie - Eveniment News.ro - IMM-urile, Oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Nou venit în politică, Peter Magyar, în vârstă de 43 de ani, este un fost membru al guvernului, dar în ultimele luni a atras mulţimi mari la mitingurile noului său partid, Tisza, acuzând guvernul de corupţie şi de transformare într-o maşină de propagandă.

Guvernul neagă acuzaţiile, dar Magyar a exploatat frustrările alegătorilor faţă de Orban, care s-a confruntat cu mai multe provocări în ultimele luni, în special economia - lovită de inflaţie - fiind în dificultate.

Sondajul realizat de 21 Research Center, un think tank cu sediul la Budapesta, şi publicat de site-ul local Partizan, arată că Tisza avea un sprijin de 42% în rândul alegătorilor deciş în prima jumătate a lunii octombrie, devansând Fidesz, cotat cu 40%.

În ceea ce priveşte întreaga populaţie, Fidesz conduce în continuare cu un sprijin de 29%, Tisza având 26% în sondaj.

Alte două sondaje recente arătau, de asemenea, că Fidesz are un avans tot mai mic faţă de Tisza.

Noul sondaj a fost publicat înaintea unui miting al partidului Tisza al lui Magyar, care este aşteptat să înceapă la ora localî 15.00 la Budapesta, după discursul lui Orban.

Magyar a intrat în politica maghiară la începutul acestui an, înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie, promiţând să elimine corupţia. Partidul său, Tisza, care s-a clasat pe locul al doilea, a profitat de frustrarea larg răspândită în rândul alegătorilor faţă de celelalte partide de opoziţie, care nu au reuşit să lanseze o provocare serioasă la adresa lui Orban în cei 14 ani de guvernare.

Următoarele alegeri naţionale vor avea loc la începutul anului 2026.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.