Pentagonul intenţionează să transfere circa 12 deţinuţi de la baza militară Guantanamo în cel puţin două ţări care au fost de acord să îi primească, a declarat miercuri un oficial american citat de Reuters, care precizează că măsura se înscrie în eforturile preşedintelui american Barack Obama de a închide centrul controversat de detenţie.
Transferurile vor fi făcute din rândul celor 37 de deţinuţi care au primit permisiunea de a fi trimişi în ţările lor de origine sau în alte ţări, a spus oficialul. Anterior, autorităţile au declarat că se aşteaptă ca toţi membri acestui grup să fie mutaţi până la sfârşitul verii.
Primele transferuri urmează să aibă loc în câteva zile, iar următoarele în câteva săptămâni, a precizat oficialul, citat sub acoperirea anonimatului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Printre deţinuţii care vor fi predaţi altor ţări se numără Tariq Ba Odah, un yemenit care se află de nouă ani în greva foamei şi care a pierdut jumătate din greutatea sa corporală. El este hrănit cu forţa, printr-o sondă nazală.
Avocaţii săi s-au temut că va muri de foame în timpul procesului şi au cerut eliberarea sa pe motive umanitare şi medicale, dar oficiali de la Pentagon au dat asigurări că primeşte îngrijirile adecvate.
În prezent, sunt 91 de prizonieri la baza navală Guantanamo din Cuba, faţă de 800 în 2002. Majoritatea au fost ţinuţi fără a fi puşi sub acuzare sau judecaţi timp de peste un deceniu, ceea ce a atras un val de condamnare internaţional.
Obama, care a prezentat luna trecută Congresului un proiect pentru închiderea închisorii, încearcă să îşi onoreze promisiunea asumată la începutul mandatului său la Casa Albă. Se confruntă, însă, cu o opoziţie puternică din partea multor aleşi republicani, dar şi din partea unor democraţi.
Planul lui Obama pentru închiderea Guantanamo prevede ca cei câţiva zeci de deţinuţi care nu pot fi transferaţi în străinătate să fie duşi în penitenciare de maximă securitate din Statele Unite. Însă legea americană interzice astfel de transferuri pe continent, aşa că Obama nu a exclus posibilitatea de a-şi folosi prerogativele executive în acest sens.
Majoritatea celor rămaşi la Guantanamo sunt yemeniţi. Liderul de la Casa Albă nu vrea să îi trimită în ţara lor de origine, măcinată în prezent de un război civil şi unde al-Qaida este activă.
Operarea închisorii de la Guantanamo costă anual circa 445 de milioane de dolari.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...